Gaddafijev sin se može kandidovati za predsjednika Libije

Žalbeno vijeće suda poništilo je odluku Izborne komisije da Saidu al-Islamu Gaddafiju zabrani učešće na izborima.

Saifa al-Islama Gaddafijja Međunarodni krivični sud potražuje zbog optužbi za zločine protiv čovječnosti (Reuters)

Libijski sud poništio je odluku najvišeg izbornog tijela u zemlji, kojom je sinu pokojnog libijskog vođe Moammara Gaddafija bilo onemogućeno da učestvuje na predstojećim predsjedničkim izborima.

Žalbeno vijeće suda u provinciji Sabha presudilo je u korist Saifa al-Islama Gadafija, odbacilo odluku izborne komisije, i sinu Moammara Gaddafija dozvolilo da se kandiduje na predsedničkim izborima, na osnovu izvještaja libijskih medija, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Nakon skoro sedmice napetosti i uz silne intervencije međunarodne zajednice, službenici suda su ušli u kancelarije i odbacili odluku izborne komisije, prema kojoj je Gaddafijevom sinu odbijen zahtjev da se kandiduje na predsjedničkim izborima zbog ranijih sudskih procesa.

Bio osuđen na smrt

Saifa al-Islama je sud u Tripoliju 2015. godine osudio na smrt zbog upotrebe nasilja protiv demonstranata koji su tražili da njegov otac podnese ostavku, ali su rivalske vlasti Libije dovele u pitanje tu odluku.

Potražuje ga i Međunarodni krivični sud zbog optužbi za zločine protiv čovječnosti u vezi sa pobunom.

Predsjednički izbori u Libiji trebali bi biti održani 24. decembra, poslije višegodišnjih pokušaja pod vodstvom Ujedinjenih nacija da se uvede demokratija i okonča rat, a bit će održani u atmosferi povremenih sukoba među naoružanim grupama, dubokog jaza između istoka i zapada zemlje i prisustva hiljada stranih boraca i vojnika.

Izvor: Agencije