EMA procjenjuje francusku vakcinu Valneva

Evropska komisija je prošlog mjeseca potpisala osmi sporazum o vakcini protiv COVID-19 s francuskom kompanijom, očekuje se isporuka 60 miliona doza tokom dvije godine.

Preliminarne studije sugeriraju da vakcina VLA2001 pokreće odgovor antitijela na korona virus (EPA - Ilustracija)

Evropska agencija za lijekove (EMA) saopćila je da je počela procjenu vakcine protiv COVID-19 francuske biotehnološke firme Valneva, sedmicama nakon što je Evropska unija potpisala ugovor s ovom kompanijom o isporuci vakcine.

Odluka da se počne analiza u realnom vremenu zasnovana je na preliminarnim studijama koje sugeriraju da vakcina VLA2001 pokreće odgovor antitijela na korona virus, navodi se u saopćenju EMAe, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Očekuje se isporuka 60 miliona doza

Vakcina protiv COVID-19 kineskog Sinovaca te francusko-britanska Sanofi /GlaxoSmithKlein (GSK) i ona ruskog instituta Gamaleya također su pod revizijom EMA-e, a koja ima za cilj da ubrza moguća odobrenja proučavanjem podataka čim oni budu dostupni.

Evropska komisija je prošlog mjeseca potpisala osmi sporazum o vakcini protiv COVID-19 s Valnevom, prema kojem bi kompanija trebala isporučiti do 60 miliona doza vakcine tokom dvije godine.

Valneva je u oktobru saopštila da je njena vakcina pokazala efikasnost “barem isto tako dobru, ako ne i bolju” od AstraZenece, u ispitivanju u kasnoj fazi u kojoj su ove vakcine praćene uporedo, pri čemu je Valnevina vakcina imala znatno manje neželjenih efekata.

Izvor: Agencije