UAE dao prvu dozvolu za vjenčanje nemuslimanskog para

Kanadski par bit će prvi koji će se vjenčati prema novom zakonu o ličnom statusu nemuslimana.

UAE je posljednjih godina preduzeo korake kako bi ekonomiju načinio privlačnijom za inostrana ulaganja i talente (Reuters)

Ujedinjeni Arapski Emirati izdali su prvu dozvolu za brak nemuslimanskog para, izvijestili su državni mediji.

Zaljevska zemlja, u kojoj stranci čine 90 posto od 10-milionskog stanovništva, promijenilo je zakone kako bi bila inkluzivnija.

Zvanična državna agencija WAM objavila je da će kanadski par biti prvi koji će se vjenčati prema novom zakonu o ličnom statusu nemuslimana u emiratskom glavnom gradu Abu Dhabiju.

Potez „doprinosi konsolidaciji pozicije Abu Dhabija kao vodeće svjetske destinacije za stručnjake i eksperte iz cijelog svijeta“, tvrdi WAM.

Uvedene i dugoročne vize

Građanski brakovi na Bliskom istoku, mjestu gdje su rođeni islam, kršćanstvo i judaizam, neuobičajeni su i obično se vrše pod religijskim autoritetom jedne od tri monoteističke religije.

Građanski brakovi su dozvoljeni u Tunisu i u Alžiru.

Dok neke zemlje regije dozvoljavaju građanske zajednice pod određenim uslovima, samo neke od njih prepoznaju građanske brakove iz inostranstva, a neke nikako.

UAE je posljednjih godina preduzeo korake kako bi ekonomiju načinio privlačnijom za inostrana ulaganja i talente, a uveo je i vize na duži vremenski period.

Izvor: Agencije