Iran u nuklearnim pregovorima želi ukloniti prepreke prodaji nafte

Pregovori, čiji fokus je osiguravanje pune implementacije iranskog nuklearnog sporazuma i povratak Sjedinjenih Američkih Država sporazumu, nastavljeni su 29. novembra.

Pitanja uklanjanja prepreka prodaji nafte i ulaganje novca u iranske banke među prioritetima u nuklearnim pregovorima (AP)

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian izjavio je da su pitanja uklanjanja prepreka prodaji nafte i ulaganje novca u iranske banke među prioritetima u nuklearnim pregovorima, prenosi Anadolija.

Amir-Abdollahian je na konferenciji o vanjskoj politici Irana, održanoj u glavnom iranskom gradu Teheranu, govorio i o osmoj rundi nuklearnih pregovora koja će danas početi u Beču, prijestolnici Austrije.

Istakao je da će pregovori početi u okviru dva nacrta teksta dogovorenih od 1. do 15. decembra.

“Najvažnija pitanja za nas su prodaja iranske nafte bez ikakvih smetnji i prepreka kao i transfer našeg novca u stranoj valuti na iranske bankovne račune. Također moramo iskoristiti sve komercijalne mogućnosti koje postoje”, rekao je iranski ministar.

Američke garancije i ukidanje sankcija

Amir-Abdollahian je dodao da će na dnevnom redu biti i američke garancije i ukidanje sankcija.

“Mislim da je to uobičajen i prihvatljiv nacrt za pregovaračkim stolom”, kazao je.

Na kraju je istakao da je donesena zakonska regulativa kako bi Iranci koji žive u inostranstvu investirali u domovinu.

Pregovori, čiji fokus je osiguravanje pune implementacije iranskog nuklearnog sporazuma i povratak Sjedinjenih Američkih Država sporazumu, nastavljeni su 29. novembra, nakon pauze od oko pet mjeseci.

U pregovorima učestvuju zvaničnici Rusije, Kine, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Irana.

Pregovori u zastoju

Pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. bili su u zastoju otkako je nova vlada preuzela vlast u Teheranu u julu ove godine. Iran sada traži drugačiji pristup u pregovorima sa zapadnim zemljama.

Konzervativna administracija iranskog predsjednika Ebrahima Raisija zauzela je oštar stav u pregovorima sa SAD-om, uvjetujući da administracija Joea Bidena ukine sankcije Iranu.

Washington je, s druge strane, ostao pri stavu da se Iran mora vratiti za pregovarački stol te se vratiti potpunom pridržavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Bivša američka administracija, na čelu s Donaldom Trumpom, u maju 2018. godine jednostrano se povukla iz nuklearnog sporazuma potpisanog između Irana i šest svjetskih sila, nakon čega je uslijedilo ponovno uvođenje sankcija.

Izvor: Agencije