Brod s Rohinja izbjeglicama nasukao se kod indonezijske obale

Rohinja izbjeglice iz Mijanmara godinama plove u zemlje kao što su Malezija, Tajland i Indonezija između novembra i aprila kada je more mirno.

Pogled na čamac izbjeglica Rohinja koji se nasukao na obali otoka Idaman, istočni Aceh u Indoneziji u junu 2021. (EPA)

Brod koji je prevozio brojne Rohinja izbjeglice među kojima su žene i djeca napukao je i nasukan je u vodama kod obala pokrajine Aceh, na indonezijskom otoku Sumatra, saopćile su lokalne vlasti i humanitarne grupe u ponedjeljak.

Rohinja izbjeglice iz Mijanmara godinama plove u zemlje kao što su Malezija, Tajland i Indonezija između novembra i aprila kada je more mirno.

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) saopćila je u ponedjeljak da je brodica koja je prevozila Rohinje uočena u nedjelju u vodama kod mjesta Bireuen u Acehu i da sarađuje s lokalnim vlastima na spašavanju grupe, piše Reuters a prenosi Fena.

Apel ribara

U brodici se nalazilo oko 70 izbjeglica, saopćio je indonezijski ogranak Amnesty International, pozivajući se na lokalne vlasti. Badruddin Jusuf, čelnik lokalne ribarske zajednice, procijenio je broj ljudi u brodici na 120 i kazao je da im je ponuđena hrana.

Amnesty je saopćio da su ribari apelovali na lokalne vlasti da spase blokirane Rohinje s mora.

Treba postojati zajednička odgovornost između regionalnih zemalja da provode operacije potrage i spašavanja kako bi izbjeglice mogle izbjeći opasnost na moru, izjavio je izvršni direktor Amnesty International za Indoneziju Usman Hamid.

Izvor: Agencije