FDA odobrila Merckovu oralnu antivirusnu pilulu protiv COVID-19

Merckov lijek, molnupiravir pokazalo se da smanjuje hospitalizacije i smrtne slučajeve za oko 30% u kliničkom ispitivanju osoba s visokim rizikom u ranoj fazi bolesti.

Agencija je odobrila oralni lijek za liječenje blage do umjerene bolesti COVID-19 kod odraslih osoba koje su u opasnosti od teške bolesti (Reuters)

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) u četvrtak je odobrila Merck & Co antivirusnu pilulu za COVID-19, nakon što je dan ranije dala zeleno svjetlo za sličan tretman od strane Pfizer Inc, javlja Reuters.

Merckov lijek, molnupiravir, razvijen s Ridgeback Biotherapeutics, pokazalo se da smanjuje hospitalizacije i smrtne slučajeve za oko 30% u kliničkom ispitivanju osoba s visokim rizikom u ranoj fazi bolesti.

Nije odobren za mlađe od 18 godina

Agencija je odobrila oralni lijek za liječenje blage do umjerene bolesti COVID-19 kod odraslih osoba koje su u opasnosti od teške bolesti, a za koje alternativni tretmani COVID-19 nisu dostupni ili klinički prikladni.

Vlada SAD-a ima ugovor o kupnji čak 5 miliona tečajeva lijeka za 700 dolara po kursu.

Lijek nije odobren za uporabu kod pacijenata mlađih od 18 godina jer molnupiravir može utjecati na rast kostiju i hrskavice, stoji u saopćenju FDA.

Izvor: Agencije