Video: Astronauti u svemirskoj šetnji, mijenjaju antenu na ISS-u

Dvoje američkih astronauta počelo je višesatnu šetnju svemirom kako bi zamijenili neispravnu antenu na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Početak svemirske šetnje odložen je za 48 sati zbog orbitalnih ostataka (NASA)

Dvoje američkih astronauta počelo je u četvrtak šetnju svemirom kako bi zamijenili neispravnu antenu na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), pri čemu su se suočili s “minimalno povećanim rizikom” od svemirskih ostataka, saopćila je Američka svemirska agencija – NASA.

Planirano je da astronauti Thomas Marshburn i Kayla Barron rad završe u roku od šest i po sati, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Početak svemirske šetnje odložen je za 48 sati zbog orbitalnih ostataka, čije porijeklo nije jasno, iako je glasnogovornik NASA-e rekao da ima indicija da su nastali zbog ruskog testiranja anti-satelitskih raketa ovog mjeseca.

Ovo je peta svemirska šetnja za Marshburna (61), koji je doktor medicine, i prva za Barron (34), oficira podmornice i nuklearnog inženjera, koja je debitirala i na jednom svemirskom letu.

Cilj šetnje je da se ukloni neispravan sklop radiokomunikacijske antene i da se zamijeni novim dijelom koja se nalazi van ISS-a, koji orbitira na 402 kilometra iznad Zemlje.

Izvor: Agencije