Novavax najavio vakcinu protiv omikrona u januaru

Laboratorijski podaci pokazat će da li antitijela pojedinaca koji su prethodno primili vakcinu protiv COVID-19 ove kompanije mogu neutralizirati novu varijantu korona virusa.

Novavax testira djelotvornost trenutne vakcine protiv omikrona (Reuters)

Kompanija Novavax Inc je saopćila u četvrtak da bi mogla početi komercijalnu proizvodnju vakcine protiv COVID-19 efikasne protiv varijante korona virusa omikron u januaru sljedeće godine, a u trenutku kada izvodi testove da li njena trenutna vakcina djeluje protiv te varijante.

Laboratorijski podaci koji se očekuju u narednim sedmicama pokazat će da li antitijela pojedinaca koji su prethodno primili vakcinu protiv COVID-19 kompanije Novavax mogu neutralizirati novu varijantu, navela je kompanija, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

I druge kompanije rade na vakcini

Novavax je, također, saopćio da je počeo s razvojem antigena šiljastog proteina specifičnog za omikron i da će početi laboratorijske testove nove vakcine na novoj varijanti korona virusa za nekoliko sedmica.

Drugi proizvođači vakcina protiv korona virusa, Moderna i Pfizer, također su počeli raditi na proizvodnji vakcine protiv COVID-19 efikasne protiv varijante korona virusa omikron.

Izvor: Agencije