Blinken: Ozbiljne posljedice po Rusiju ako nastavi konfrontaciju

Rusija i Ukrajina trebaju u potpunosti ispuniti svoje obaveze u okviru mirovnog procesa iz Minska iz 2014. godine, koji je osmišljen s ciljem da okonča sukobe na istoku Ukrajine, poručio je američki državni sekretar.

Antony Blinken je ranije izjavio da je Washington spreman odlučno odgovoriti u slučaju napada Rusije na Ukrajinu (EPA)

Rusija će se suočiti s ozbiljnim posljedicama ako nastavi konfrontaciju s Ukrajinom, izjavio je u četvrtak američki državni sekretar Antony Blinken.

Upozorenje je uputio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu na sastanku u Štokholmu, dan nakon što je izjavio da je zvanični Washington spreman odlučno odgovoriti, uključujući uvođenje strogih sankcija, u slučaju ruskog napada, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Najbolji način da se izbjegne kriza je diplomatijom, i to je ono o čemu ću razgovarati sa Sergejem [Lavrovim]”, izjavio je Blinken novinarima prije odlaska na razgovore s ruskim kolegom.

Lavrov: Ne želimo sukobe

Rekao je da bi Rusija i Ukrajina trebali u potpunosti ispuniti svoje obaveze u okviru mirovnog procesa iz Minska iz 2014. godine, koji je osmišljen s ciljem da okonča sukobe na istoku Ukrajine.

“Washington je bio spreman to olakšati, ali ako Rusija odluči nastaviti konfrontaciju, bit će ozbiljnih posljedica”, dodao je Blinken.

Lavrov je kazao novinarima da je Moskva spremna za dijalog s Kijevom.

“Mi, kao što je predsjednik [Rusije Vladimir] Putin izjavio, ne želimo nikakve sukobe”, poručio je ruski ministar vanjskih poslova.

Izvor: Agencije