WHO odobrava Novavax vakcinu za hitnu upotrebu protiv COVID-19

Svjetska zdravstvena organizacija dala je hitno odobrenje za vakcinu protiv korona virusa koju su proizveli američka biotehnološka kompanija Novavax i indijski Serum Institute.

Novavax i Serum Institute obavezali su se isporučiti 1,1 milijardu doza vakcina COVAX-u (Reuters)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dala je hitno odobrenje za vakcinu protiv korona virusa koju su proizveli američka biotehnološka kompanija Novavax i indijski Serum Institute.

Na ovaj način je otvoren put njenom uključivanju u program koji podržavaju Ujedinjeni narodi za dostavljanje takvih vakcina u siromašnije zemlje širom svijeta, prenosi Anadolija.

Vakcina, poznata kao CovavaxTM, deveta je kojoj je UN-ova zdravstvena agencija odobrila hitnu upotrebu.

Novavax i Serum Institute, najveći svjetski proizvođač vakcina, obavezali su se isporučiti 1,1 milijardu doza vakcina protiv bolesti koju izaziva korona virus COVAX-u, čiji je cilj ravnopravan pristup vakcinama između bogatih i siromašnih zemalja.

“Cilj je da se poveća pristup vakcinama posebno u zemljama s nižim prihodima, od kojih 41 još uvijek nije u stanju vakcinisati 10 posto svoje populacije, dok 98 zemalja nije dostiglo 40 posto”, rekla je Mariangela Simao, pomoćnica direktora WHO-a za pristup lijekovima i zdravstvenim proizvodima.

Proteinska vakcina efikasna 90 posto

Novavaxova proteinska vakcina pokazala je efikasnost od 90 posto na kliničkim istraživanjima na približno 30.000 ispitanika u Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku.

To je proteinska vakcina, napravljena starijom tehnologijom, koja se godinama koristi za proizvodnju drugih vrsta vakcina.

Novavax je dobio odobrenje za hitnu upotrebu u Indoneziji i na Filipinima, ima zahtjeve na čekanju kod Evropske agencije za lijekove (EMA) i Velike Britanije, a planira podnijeti zahtjev američkoj Agenciji za hranu i lijekove do kraja godine.

Novavax kaže da trenutno testira efikasnost vakcine kada je riječ o omikron varijanti korona virusa.

Izvor: Agencije