Kina koristi strane influensere za širenje pozitivne slike Xinjianga

Na društvenim mrežama postoje i snimci kojima se pokušavaju pobiti navodi o kršenju prava Ujgura, navodi australski institut.

UN tvrdi da su vlasti u Xinjiagnu pritvorile milion ili više Ujgura i pripadnika ostalih etničkih muslimanskih manjina (Reuters)

Komunistička partija Kine koristi inostrane influensere na društvenim mrežama za propagandu kojom bi ublažila kršenje ljudskih prava u Xinjiangu, zaključio je australski Institut za stratešku politiku.

Kineski aparat te osobe poziva u obilazak autonomne regije na zapadu zemlje pod okriljem države, tokom kojeg oni stvaraju video snimke koji podržavaju narativ Pekinga o dešavanjima u Xinjiangu, tvrdi institut iz Canberre.

U izvještaju se dodaje da je identificirano 546 postova na društvenim medijima pod kontrolom Kine od 13 influenera, koji za temu imaju Xinjiang. U njima se prikazuje „potpuno pozitivna slika života“ u toj oblasti, sa naglaskom na hranu, kulturu i infrastrukturu regije, dok postoje i video snimci kojima se pokušavaju pobiti navodi o masovnom pritvaranju i prisilnom radu muslimana Ujgura.

“Tim sadržajem uglavnom se nastoje pobiti izvještaji zapadnih medija i akademskih istraživanja, opovrgnuti izjave stranih vlada kao i suprotstaviti se optužbama o raširenim kršenjima ljudskih prava u Xinjiangu”, naveo je institut.

“Takav sadržaj se potom često promovira u stranačko-državnim medijima i diplomatskim nalozima na glavnim međunarodnim društvenim mrežama i na brifinzima Ministarstva vanjskih poslova. Ovaj trend je posebno uočljiv s obzirom na poteškoće s kojima se susreću novinari koji izvještavaju iz Xinjianga“, dodaje se.

‘Pokušaj neutralizacije kritika’

U izvještaju pod naslovom “Pozajmljivanje usta za govor o Xinjiangu”, navodi se da je strategija usklađena s pozivom kineskog predsjednika Xija Jinpinga ranije ove godine da “nikada ne prestanemo širiti krug prijatelja koji razumiju Kinu”.

“Iskoristivši popularnost inostranih medijskih utjecajnih osoba u Kini, državni propagandni aparat može upakirati njihove poruke putem potencijalno uvjerljivijih glasova u pokušaju da neutralizira kritičko izvještavanje o kršenju ljudskih prava u Xinjiangu, tako što prikazuje pozitivniju sliku regije”, navodi se.

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacija 2018. je saopštila da je primila „brojne i vjerodostojne“ izvještaje da su vlasti u Xinjiagnu pritvorile milion ili više Ujgura i pripadnika ostalih etničkih muslimanskih manjina.

Mnoge zapadne vlade tvrde da Kina u Xinjiangu vrši genocid, dok Peking to poriče i tvrdi da su kampovi u koje smješta Ujgure namijenjeni njihovoj obuci, te da služe za borbu protiv ekstremizma.

Izvor: Al Jazeera