Zelenski optužuje Berlin da sprečava Kijev da nabavi oružje za odbranu

Zapad je dugo oklijevao prodavati oružje Kijevu, ali su Ukrajinci na kraju uspjeli nabaviti neke osbrambene sisteme. 

Svaka demokratska država koja se štiti od agresije mora imati pravo na nabavku odbrambenog oružja, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (EPA)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Njemačku da je spriječila isporuku odbrambenog oružja Kijevu, na vrhuncu napetosti s Moskvom za koju sumnja da priprema invaziju.

“Njemačka nas je nedavno spriječila da dobijemo pošiljke sistema za borbu protiv dronova i snajpera, koji su isključivo odbrambeni sistemi, u sklopu NATO saradnje”, rekao je Zelenski u intervjuu za talijanski list La Repubblica, a prenose Hina i AFP.

“Svaka demokratska država koja se štiti od agresije mora imati pravo na nabavku odbrambenog oružja. No, u određenim prijestolnicama dominira strah”, istaknuo je.

Suočen s “agresivnošću” Rusije, Kijev je u novembru dao naznake da želi od Zapada nabaviti dodatno odbrambeno oružje.

Istočna Ukrajina je od 2014. godine poprište rata s proruskim separatistima. Ovaj sukob, koji je odnio više od 13.000 života, započeo je nakon ruske aneksije poluotoka Krima.

Prijetnje zapadnih saveznika

Posljednjih sedmica napetost je dodatno eskalirala, a Zapad optužuje Kremlj da planira invaziju na Ukrajinu i uporno Rusiji šalje upozorenja.

U tom kontekstu, američki predsjednik Joe Biden razgovarao je prošle sedmice s Putinom, zaprijetivši mu sankcijama “kakve nikada nije vidio” u slučaju napada na Ukrajinu.

Do sada ti napori nisu dali rezultate, ustvrdio je Zelenski u utorak. “Zahvalni smo na podršci, ali ovi dosadašnji kolektivni napori nisu dovoljni” za promjenu politike Moskve, požalio se.

Ukrajinski predsjednik je rekao da se uprkos razgovorima između Moskve i Washingtona, nagomilani ruski vojnici i vojna oprema na granici s Ukrajinom ne smanjuju.

Strahujući od eskalacije na terenu, Zapad je dugo oklijevao prodavati oružje Kijevu, ali su Ukrajinci na kraju uspjeli nabaviti neke osbrambene sisteme.

Izvor: Agencije