Suprug glavne bjeloruske opozicione političarke osuđen na 18 godina zatvora

Sergej Tihanovski je youtuber koji se istaknuo svojim snimkama u kojima je kritizirao predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Bjeloruska opoziciona liderka Svetlana Tikhanovska drži sliku svog supruga Sergeja Tikhanovskog (EPA)

Bjeloruski sud osudio je u utorak na tešku zatvorsku kaznu nekoliko kritičara režima predsjednika Aleksandra Lukašenka, među njima Sergeja Tihanovskog, supruga opozicione prvakinje Svetlane Tihanovske.

Četrdesettrogodišnji videobloger osuđen je na 18 godina zatvora zbog “organiziranja masovnih nereda”, “poticanja na mržnju u društvu”, “remećenja javnog reda” i “ometanja rada Izborne komisije”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Svetlana Tihanovska (39), koja je u ljeto 2020. godine morala napustiti zemlju zbog poticanja na val protesta kakvih do tada nije bilo u zemlji, odmah je osudila tu veoma tešku kaznu.

“Moj suprug,Sergej Tihanovski osuđen je na 18 godina zatvora. Diktator [Lukašenko] se javno osvećuje svojim najvećim političkim protivnicima”, reagirala je ona na Twitteru.

Ujedno je najavila da nastavlja borbu.

“Nećemo stati”, istaknula je, rekavši da “čitav svijet gleda” orkestriranu represiju u Bjelorusiji.

Suđenje iza zatvorenih vrata

Sergej Tihanovski je youtuber koji se istaknuo svojim snimkama u kojima je kritizirao Lukašenka, nazivajući ga “žoharem” kojeg treba zgaziti.

Uhapšen je u maju 2020. godine, dok se planirao kandidirati na predsjedničkim izborima u avgustu.

Njegova supruga Svetlana, koja nema političkog iskustva, zamijenila ga je bez razmišljanja, “iz ljubavi”, kako je rekla, pokrenuvši, na opće iznenađenje, do tada neviđeno mnoštvo protiv Lukašenka.

Bjeloruski režim je gušio proteste silom, teškim zatvorskim kaznama i prisilnim izgonima.

Tihanovskom i njegovim suoptuženicima sudilo se od juna iza zatvorenih vrata.

O suđenju nije bilo gotovo nikakvih informacija.

SAD osuđuje ‘politički motivirane’ presude

Advokati odbrane nisu smjeli davati izjave pod prijetnjom zabrane rada.

SAD osuđuje “politički motivirane” presude Sergeju Tihanovskom i drugima u sudskim postupcima koji nisu u skladu s vladavinom prava, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken.

Apelirao je na Lukašenka da prekine s progonom političkih protivnika u Bjelorusiji.

“Ponavljamo naš poziv Lukašenkovom režimu da prekine progon pripadnika civilnog društva, nezavisnih medija, političke opozicije, sportista, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Izvor: Agencije