Novi dokazi protiv Trumpa zbog januarskog napada na Capitolu

Mark Meadows, bivši šef kabineta Donalda Trumpa, predao je komisiji zaduženoj za istragu januarskog napada na Capitol dokazni materijal o planu da se Trump ponovo domogne vlasti.

Nadležna istražna komisija smatra da postoji veza između Trumpove administracije i organizatora napada na Capitol 6. januara (EPA)

Mark Meadows, bivši šef kabineta Donalda Trumpa, predao je komisiji zaduženoj za istragu januarskog napada na Capitol Hill dokazni materijal o planu da se Trump ponovo domogne vlasti.

Nadležna istražna komisija smatra da postoji veza između Trumpove administracije i organizatora napada na Capitol 6. januara, prenosi Tanjug londonski Guardian.

Činjenica da je Meadows posjedovao PawerPoint dokument dan prije napada na Capitol Hill u kojem su detaljno opisan državni udar, sugerira da je on bio svjestan napora Trumpa i njegovih saveznika da zaustave proglašenje novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Prezentacija ima 38 stranica i nosi naziv “Izborna prevara, uplitanje i opcije za 6. januar”.

Preporuke za Trumpa

U njoj se nudi nekoliko preporuka za Trumpa kako bi zadržao predsjedničku funkciju i započeo drugi mandat, oslanjajući se na laži i brojne teorije zavjere.

Senatore i članove Kongresa prvo je trebalo informirati o navodnom miješanju stranih lica u izbore, nakon čega bi Trump mogao uvesti vanredno stanje na nacionalnom nivou, proglasiti nevažećim elektronske glasove i zatražiti od Kongresa adekvatnu odluku.

Jedna od opcija za preuzimanje vlasti bila je da tadašnji potpredsjednik Mike Pence zloupotrebi svoju ceremonijalnu ulogu na zajedničkoj sjednici Kongresa 6. januara, osujeti da Biden bude proglašen novim predsjednikom i tako vrati Trumpa u Bijelu kuću.

Preporuke u prezentaciji zasnovane su na izmišljenim i nepotkrijepljenim tvrdnjama o izbornoj prevari, uključujući i to da su “Kinezi sistematski preuzeli kontrolu nad američkim izbornim sistemom”.

Izvor: Agencije