Kongres sudski poziva još šest Trumpovih saradnika

Zahtijeva se svjedočenje i dokumenti bivših zvaničnika Trumpove kampanje i drugih koji su učestvovali u ‘kriznom štabu’ uoči opsade Capitola.

Sudski pozivi dolaze nakon što je vijeće već zatražilo dokumente i svjedočenja od nekoliko drugih Trumpovih savjetnika (EPA)

Dalje proširujući svoju istragu, komitet Donjeg doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, koji istražuje nerede na Capitolu 6. januara, izdao je sudske pozive za još šest saradnika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji su bili blisko uključeni u njegove napore da poništi izborni poraz 2020. godine.

Bennie Thompson, predsjedavajući istražnog komiteta Predstavničkog doma, naveo je u saopćenju da se zahtijeva svjedočenje i dokumenti bivših zvaničnika Trumpove kampanje i drugih koji su učestvovali u “kriznom štabu” uoči opsade Capitola i na izradi strategije kako da se zaustavi potvrda pobjede predsjednika Josepha Bidena, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Thompson je rekao da su sudski pozvani Trumpov menadžer kampanje Bill Stepien, viši savjetnik kampanje Jason Miller, nacionalna izvršna pomoćnica u kampanji Angela McCallum, advokat koji je savjetovao bivšeg predsjednika John Eastman, bivši Trumpov savetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn, koji je razgovarao sa Trumpom uoči pobune, i Bernard Kerik, za kojeg komitet kaže da je platio hotelske sobe koje su služile kao komandni centri uoči 6. januara.

‘Utvrditi svaki detalj’

“U danima prije napada 6. januara, najbliži saveznici i savjetnici bivšeg predsjednika pokrenuli su kampanju dezinformacija o izborima i planirali načine da se zaustavi prebrojavanje glasova na elektorskom kolegiju. Istražni komitet mora utvrditi svaki detalj o njihovim naporima da ponište izbore, uključujući i s kim su razgovarali u Bijeloj kući i u Kongresu, kakve su veze imali sa skupovima koji su eskalirali u nerede i ko je sve to platio”, rekao je Thompson.

Sudski pozivi dolaze nakon što je vijeće već zatražilo dokumente i svjedočenja od nekoliko drugih Trumpovih savjetnika, nekih koji su sarađivali i nekih koji su to odbili.

Predstavnički dom je prošlog mjeseca izglasao da je Steve Bannon, dugogodišnji politički saradnik i savjetnik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, kriv za nepoštovanje Kongresa nakon što je odbio da se povinuje sudskom pozivu.

Izvor: Agencije