Bjelorusija najavila zajedničke vojne vježbe s Rusijom

Minsk optužuje NATO za izgradnju ofanzivnih kapaciteta u blizini svojih granica, američki, NATO i ukrajinski zvaničnici kažu da je Rusija postavile vojnike u blizini Ukrajine.

Aleksandar Lukašenko je rekao da Minsk neće sjediti skrštenih ruku ako izbije sukob u istočnoj Ukrajini ili rat sa Zapadom na ruskim granicama (EPA)

Bjelorusija je najavila zajedničke vojne vježbe s bliskim saveznikom Rusijom na svojoj južnoj granici s Ukrajinom i optužila NATO za izgradnju ofanzivnih kapaciteta u blizini svojih granica.

Američki, NATO i ukrajinski zvaničnici kažu da je Rusija postavile vojnike u blizini Ukrajine, prenosi Fena.

Bjelorusija je i sama u sukobu s Evropskom unijom u vezi migranata koji su prisutni na njenoj zapadnoj granici, javlja Reuters.

Navodeći to kao odgovor na nova vojna raspoređivanja u zemljama na zapadu i jugu Bjelorusije, ministar odbrane Viktor Khrenin rekao je da će Minsk održati vježbu s Rusijom u dogledno vrijeme.

Nije naveo konkretan datum.

‘Minsk neće sjediti skrštenih ruku’

“Vidimo formacije trupa oko naših državnih granica. Možemo biti zabrinuti samo zbog militarizacije naših susjednih zemalja, zbog čega smo primorani planirati mjere kao odgovor”, kazao je on u komentarima na web stranici Ministarstva odbrane.

Litvanija, članica NATO-a koja se nalazi zapadno od Bjelorusije, poručila je u nedjelju da Atlantski savez treba prilagoditi svoj stav prema Bjelorusiji, čija vojska, kako navodi, postaje sve integriranija s ruskim oružanim snagama.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u ponedjeljak je rekao da Minsk neće sjediti skrštenih ruku ako izbije sukob u istočnoj Ukrajini ili rat sa Zapadom na ruskim granicama.

Izvor: Agencije