Pentagon upozorava: Kina povećava nuklearni arsenal

Američko Ministarstvo odbrane navodi kako bi Peking mogao imati 700 bojevih glava do 2027. godine, a do 2030. godine možda čak i 1.000.

Kina je saopćila da je njen arsenal znatno manji nego američki i ruski i da je spremna za dijalog (EPA)

Pentagon je u srijedu značajno revidirao svoju procjenu o planovima Kine da poveća svoj arsenal nuklearnog oružja narednih godina, navodeći da bi Peking mogao imati 700 bojevih glava do 2027. godine, a do 2030. godine možda čak i 1.000.

Iako su te brojke značajno manje nego što su trenutni nuklearni kapaciteti Sjedinjenih Američkih Država, koje imaju 3.750 bojevih glava, one predstavljaju veliku promjenu u američkoj procjeni u odnosu na prošlu godinu, kada je Pentagon upozorio da će Kina do kraja ovog desetljeća imati najviše 400 bojevih glava, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U velikom godišnjem izvještaju o kineskoj vojsci, koji podnosi Kongresu, Pentagon je ponovio zabrinutost zbog povećanog pritiska na Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, kao i zbog kineskog hemijskog i biološkog programa i tehnoloških dostignuća.

Tri silosa za interkontinentalne rakete

Ipak, u izvještaju Pentagona naglasak je na rastućem kineskom nuklearnom arsenalu.

“Tokom narednog desetljeća Kina namjerava modernizirati, diverzificirati i povećati svoje nuklearne snage”, navodi se u izvještaju.

Dodaje se kako je Kina počela izgradnju najmanje tri silosa za skladištenje interkontinentalnih balističkih raketa.

Kina je saopćila da je njen arsenal znatno manji nego američki i ruski i da je spremna za dijalog, ali samo ako Washington smanji zalihe svog nuklearnog oružja na kineski nivo.

Izvor: Agencije