Omikron soj korona virusa potvrđen u Austriji i Švicarskoj

Virusologinja iz austrijske pokrajine Tyrol saopćila je da je novi soj dokazan sekvenciranjem. Prvi slučaj omikron soja korona virusa otkriven je i u Švicarskoj.

Omikron soj registriran je i u Austriji i Švicarskoj (EPA)

Dorothee von Laer, virusologinja iz austrijske pokrajine Tyrol, saopćila je da je u Austriji potvrđeno prisustvo novog, omikron soja korona virusa.

Von Laer je za ORF kazala da je novi soj dokazan sekvenciranjem i da, pored prvog slučaja, postoji sumnja u zarazu istim sojem kod 30 osoba, prenosi Tanjug.

Vlasti pokrajine Tyrol su u subotu navečer prijavile slučaj sumnje u zarazu omikron sojem kod jednog Austrijanca koji se vratio sa putovanja po Africi.

Kontrola putnika iz južnoafričkih zemalja

Na bečkom aerodromu Schwechat vrši se detaljna kontrola putnika iz južnoafričkih zemalja.

Pripadnici vojske s tim u vezi prate tok putovanja, kako bi se spriječilo da neko u zemlju uđe uz zaobilaženje zabrane ulaska iz zemalja juga Afrike, koje je na snazi od petka.

Na snazi je zabrana slijetanja avionima iz zemalja juga Afrike, kao i ulazak putnika iz tih država u Austriju.

Samo austrijski državljani mogu ući u zemlju, ali sa negativnim PCR testom i desetodnevnim karantinom.

Omikron registriran i u Švicarskoj

Prvi slučaj omikron soja korona virusa otkriven je i u Švicarskoj, saopćila je švicarska vlada, u trenutku kada je ta zemlja pooštrila ograničenja za ulazak kako bi spriječila njegovo širenje.

Riječ je o osobi koja se vratila u Švicarsku iz Južne Afrike prije sedam dana, objavila je šviccarska Federalna kancelarija za javno zdravlje na Twitteru.

Testiranje će razjasniti situaciju u narednim danima, dodaje se u saopćenju kancelarije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters

Švicarska je naredila da putnici iz 19 zemalja moraju pokazati negativan test kada ulaze na let za tu zemlju te da moraju otići u 10-dnevni karantin po dolasku.

Na listi su i Australija, Danska, Britanija, Češka, Južnoafrička Repuoblika i Izrael.

Građani Švicarske podržali su na jučerašnjem referendumu vladin plan reagovanja na pandemiju, čime je otvoren put za nastavak sprovođenja mjera za ograničavanje širenja korona virusa.

Izvor: Agencije