Istraživanja: Kad bi Kina slijedila zapadne pristupe, rasplamsala bi epidemiju

Kina bi se mogla suočiti s više od 630.000 slučajeva zaraze COVID-a 19 dnevno ako odustane od politike nulte tolerancije ukidanjem ograničenja putovanja i prikloni se zapadnim pristupima.

Matematičari su izjavili da Kina ne može sebi priuštiti ukidanje ograničenja putovanja bez efikasnijih cijepljenja ili specifičnih tretmana (EPA)

Kina bi se mogla suočiti s više od 630.000 slučajeva zaraze COVID-a 19 dnevno ako odustane od politike nulte tolerancije ukidanjem ograničenja putovanja i prikloni se zapadnim pristupima, pokazalo je istraživanje matematičara sa Univerziteta u Pekingu.

U izvještaju koje je Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio u China CDC Weekly, matematičari su izjavili da Kina ne može sebi priuštiti ukidanje ograničenja putovanja bez učinkovitijih cijepljenja ili specifičnih tretmana, prenosi Hina.

“Naši su rezultati jasno upozorili da, za sada, nismo spremni prihvatiti ‘otvorene’ strategije koje se temelje isključivo na hipotezi o imunitetu stada izazvanom cijepljenjem koju zagovaraju određene zapadne zemlje.”

Matematičari su upozorili da se njihove procjene temelje na osnovnim aritmetičkim izračunima i da su potrebni sofisticiraniji modeli za proučavanje evolucije pandemije ako se ukinu ograničenja putovanja.

Nulta tolerancija

Primjerice, ako bi Kina usvojila strategiju Sjedinjenih Američkih Država za pandemiju, dnevni broj novih slučajeva dosegnuo bi najmanje 637.155 navodi se u izvještaju.

Ako bi zauzela isti pristup kao Britanija, dnevni broj slučajeva dostigao bi 275.793, a ako bi slijedila Francusku, dosegla bi dnevno 454.198 oboljelih, navodi se.

Kina je zadržala politiku nulte tolerancije prema COVID-u 19, rekavši da važnost suzbijanja lokalnih slučajeva kada se otkriju nadmašuju poremećaje uzrokovane naporima da se uđu u trag, izoliraju i liječe zaraženi.

Kina je 27. novembra prijavila 23 nova potvrđena slučaja korona virusa, što je manje u odnosu na 25 dana ranije, objavilo je u nedjelju njeno zdravstveno tijelo.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je označila novu varijantu COVID-a 19 otkrivenu u Južnoj Africi kao “zabrinjavajuću”, što je potaknulo neke zemlje da uvedu ograničenja putovanja.

Izvor: Agencije