Magdalena Andersson prva premijerka Švedske

Parlament Švedske je potvrdio čelnicu socijaldemokrata i bivšu ministricu finansija za predsjednicu Vlade, čime je okončana višesedmična neizvjesnost.

Magdalena Andersson je naslijedila dugogodišnjeg premijera Stefana Löfvena (EPA)

Parlament Švedske je u srijedu potvrdio je čelnicu socijaldemokrata Magdalenu Andersson za prvu ženu na premijerskoj poziciji, čime je okončana višesedmična neizvjesnost.

Bivša ministrica finansija odmah će se suočiti s krizom, pošto Vladin prijedlog budžeta vjerovatno neće biti usvojen kasnije u srijedu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Andersson je izjavila da je spremna vodi zemlju čak i ako Parlament kasnije u srijedu odbaci budžet manjinske vlade u korist opozicionog prijedloga zakona o budžetu.

“Mišljenja sam da je opozicioni budžet nešto s čime mogu živjeti”, rekla je ona na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prva žena na čelu švedske vlade

Socijaldemokrati u koaliciji sa Zelenima nemaju većinu u Parlamentu, ali Ljevica i Centar, koji su van vladajuće koalicije, uglavnom podržavaju Vladine prijedloge.

Ranije u novembru ostavku na mjesto premijera i čelnika Socijaldemokratske partije podnio je dugogodišnji premijer Stefan Lofven.

Naslijedila ga je Magdalena Andersson, koja je postala prva žena na čelu švedske vlade u historiji te zemlje, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Izvor: Agencije