NATO ekspert: Dodatne sankcije Turskoj koriste samo Kini i Rusiji

Turska kupovina ruskih sistema odbrane S-400 izazvala je velike tenzije sa SAD-om.

Neophodan je pravi dijalog za rješenje problema, ističe bivši ambasador (EPA)

Nezavisni NATO ekspert upozorio je kako bi dodatne američke sankcije Turskoj zbog kupovine ruskih sistema raketne odbrane samo donijele korist Moskvi i Pekingu, protivnicima Washingtona.

Tokom obraćanja na skupu koji je organizirao Njemački Marshallov Fond, član NATO grupe stručnjaka i savjetnik generalnog sekretara Alijanse Tacam Ildem istakao je važnost razmjene tehnologije članica Saveza kako “nijedna članica koja ne može doći do izvora iz NATO-a ne bi tražila tehnologiju dalje”, piše Middle East Eye (MEE).

“Neophodan je pravi dijalog za rješenje problema S-400, jer ne mogu zamisliti situaciju u kojoj jedan saveznik nameće sankcije drugome, naročito kada pričamo o sistemskoj strateškoj konkurenciji. A uvjeravam se kako bi Rusija i Kina bile zadovoljne ako jedan saveznik nameće sankcije drugome”, ističe ovaj bivši turski diplomata.

Turska kupovina ruskih sistema odbrane S-400 izazvala je velike tenzije između dva saveznika iz redova NATO-a.

Ankara navodi kako je kupila ruski sistem tek nakon što nije uspjela kupiti američki sistem Patriot.

Washington, s druge strane, ističe kako je Turska imala više prilika za kupovinu američkog sistema, ali se ipak odlučila za ruski.

‘Manjak američkog entuzijazma’

Prošlog decembra je SAD nametnuo sankcije turskim zvaničnicima, na osnovu Zakona za kažnjavanje američkih protivnika kroz sankcije (CAATSA).

Turski zvaničnici su održali seriju sastanaka s administracijom Joe Bidena ranije ove godine kako bi se riješio problem, ali nijedna strana nije mogla doći do rješenja koje bi uklonilo sankcije.

Turska još nije u potpunosti aktivirala već kupljeni sistem S-400, jer želi spriječiti dalje eskaliranje situacije sa SAD-om.

Ildem, koji je ranije bio turski ambasador pri NATO-u i nekadašnji je pomoćnik generalnog sekretara Alijanse, smatra kako postoji prostor za popravljanje odnosa SAD-a i Turske, ali mu se čini kako to nije prioritet za Washington.

“Vidimo kako postoji manjak entuzijazma za odnose s Turskom”, kazao je.

Izvor: Agencije