Austrija: Stručna komisija preporučila zabranu skupa u Bleiburgu

Grupa stručnjaka, koju je Ministarstvo vanjskih poslova ovlastilo za sastavljanje vještačenja o godišnjem okupljanju u Bleiburgu, preporučila je zabranu ovog skupa.

Ministar unutrašnjih poslova: Nacionalsocijalističkim i fašističkim simbolima nema mjesta na komemoraciji (EPA)

Grupa stručnjaka koju je austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova ovlastilo za sastavljanje vještačenja o godišnjem skupu u Bleiburgu preporučilo je zabranu ovog skupa, saopćeno je u srijedu u Beču.

“Sada ministar unutrašnjih poslova mora predstaviti konkretne planove za zabranu ovog okupljanja”, rekao je koruški premijer Peter Kaiser (Socijaldemokratska partija Austrije – SPO), nakon što je stručna komisija svoj izvještaj predala vladi, prenosi Hina.

Izrazio je zadovoljstvo izvještajem stručne komisije te je rekao kako očekuje da austrijske vlasti i hrvatskim vlastima ukažu na neodrživost skupa na Lojbaškom polju pored Bleiburga.

Skup na Lojbaškom polju je neodrživ

“Savezna vlada, ali i predsjednik, mora svojim kolegama u Hrvatskoj jasno dati do znanja da je skup na Lojbaškom polju u svom dosadašnjem obliku neodrživ”, kazao je Kaiser.

Pokrovitelj susreta, kojeg službeno organizira Počasni bleiburški vod, do sada je bio Hrvatski sabor.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer (Narodna partija Austrije – OVP) predstavio je u srijedu izvještaj Vladi, a sljedeći korak bi trebalo biti predstavljanje mišljenja stručnog komisije u Parlamentu.

Godine 2020. su parlamentarne stranke OVP, SPO, Zeleni i Neos, nakon što se posljednjih godina počelo raspravljati o političkoj dimenziji održavanja skupa na Lojbaškom polju pored Bleiburga, naručile vještačenja grupe stručnjaka o ustavnosti skupa.

Zahtjevu za formiranjem stručne komisije se jedino nije priključila desno-populistička Slobodarska partija Austrije (FPO).

Komisija, koje je sačinjena od historičara, pravnika, predstavnika Katoličke crkve, predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova te vlasti savezne pokrajine Koruške, u kojoj se skup održavao, došla je do zaključka da političkog okupljanja više ne bi smjelo biti.

Nedopustivo veličanje teror-režima

“Uzimajući u obzir ustavom definirane pretpostavke, međunarodne obveze i pravne temelje Ustavnog suda, stručna komisija je došla do zaključka da ovo okupljanje, posebno u obliku u kojem je održano 2019. godine i prije toga, treba zabraniti”, piše u izvještaju.

“Odavanje počasti fašističkom režimu se mora zabraniti ako ni zbog čega drugog onda stoga jer to tako nalaže Državni ugovor [Ustav]”, piše u izvještaju komisije, a prenose austrijski mediji.

Grupa stručnjaka istodobno naglašava kako se ova zabrana ne odnosi na “neutralnu komemoraciju ili katoličku misu”.

Ministar unutrašnjih poslova je ponovo naglasio kako “nacionalsocijalističkim i fašističkim simbolima nema mjesta na komemoraciji”.

“U Austriji je veličanje teror-režima nedopustivo. Mi ćemo spriječiti svaki pokušaj širenja desno-ekstremnih i revizionističkih svjetonazora na skupovima”, rekao je Nehammer za agenciju APA.

Zadič: Temeljni antifašistički konsenzus

Austrijska ministrica pravosuđa Alma Zadić (Zeleni) ukazala je na temeljni antifašistički konsenzus, sadržan u Ustavu Austrije, koji će “napokon biti primijenjen kad je u pitanju okupljanje u Bleiburgu”.

Austrijske vlasti su nakon reakcije socijaldemokratskih vlasti u Koruškoj proteklih godina na listu zabranjenih simbola uvrstili i obilježja ustaškog režima, koji su se proteklih godina mogli viđati kod pojedinih sudionika skupa pored Bleiburga.

Prošle godine su lokalne crkvene vlasti uskratile svoju dozvolu za održavanje mise, ali je ona održana na privatnom posjedu i pod vodstvom predstavnika Katoličke crkve iz Hrvatske.

Izvor: Agencije