Australija Hezbollah označila ‘terorističkom’ organizacijom

U maju su Sjedinjene Američke Države pozvale svjetske vlade na djelovanje protiv ovog libanskog pokreta.

Odluka Australije odnosi se na cijeli pokret Hezbollah (EPA)

Australija je označila libanski šiitski pokret Hezbollah, koji ima podršku Irana, “terorističkom” organizacijom, a to se odnosi na cijelu grupu, objavio je australski ABC, a prenosi Al Jazeera English koji dodaje kako je vojno krilo pokreta na ovoj listi od 2003. godine.

U maju su Sjedinjene Američke Države pozvale svjetske vlade na djelovanje protiv Hezbollaha. Prošlog mjeseca je Saudijska Arabija označila libansku grupu Al-Qard Al-Hassan „terorističkim“ tijelom zbog povezanosti sa djelovanjima u korist Hezbollaha.

Australija je „terorističkom“ organizacijom nazvala i globalnu neonacističku grupu The Base i time članstvo u grupi učinila krivičnim djelom.

Nema tolerancije za nasilje

„Vlada ima nultu stopu tolerancije prema nasilju i nema cilja – vjerskog ili ideološkog – koji može opravdati ubijanje nevinih ljudi“, navela je u saopćenju ministrica unutrašnjih poslova Karen Andrews.

Dalje ABC navodi kako je australska obavještajna agencija sve više zabrinuta zbog djelovanja ekstremnih desničara i bjelačkih supremacista, te kako se trećina njenih istraga sada odnosi na pripadnike The Basea.

Prije današnje objave, Australija je „terorističkim“ organizacijama označila 26 grupa, među kojima su ISIL (ISIS), Boko Haram i Abu Sayyaf.

Izvor: Agencije