Apple tuži izraelsku kompaniju zbog špijunskog softvera

Softver NSO Groupa korišten je za hakiranje Appleovih uređaja.

Izraelska kompanija insistira na tome da su njeni proizvodi dizajnirani za praćenje kriminalaca i 'terorista' (Reuters)

Apple je u SAD-u podnio tužbu protiv izraelske kompanije NSO Group, koju tereti za korištenje špijunskog softvera Pegasus za hakiranje uređaja korisnika Applea.

U tužbi, podnijetoj Savezom sudu u utorak, Apple je NSO nazvao „nemoralnim plaćenicima 21. stoljeća“, koji koristi tehnologiju cyber nadzora da bi kršio ljudska prava.

Izraelska kompanija izazvala je gnjev ranije ove godine nakon što je istragama međunarodnih medija utvrđeno da je njen softver Pegasus korišten od strane sigurnosnih snaga i autoritarnih režima kako bi se nadzirali novinari i aktivisti u nekoliko zemalja.

„Akteri koje sponzoriraju države, poput NSO Group, potrošili su milione dolara na sofisticiranu tehnologiju za nadzor bez ikakve odgovornosti. To se mora promijeniti“, rekao je Craig Federighi, viši potpredsjednik Applea za softverski inženjering.

Tužba je uslijedila nekoliko sedmica nakon što je američki apelacioni sud odlučio da WhatsApp može pokrenuti sopstvenu tužbu protiv NSO Groupa, odbivši zahtjev izraelske kompanije za imunitetom, jer su njeni klijenti vladine agencije.

Novčana odšteta, sudska zabrana i brisanje podataka

Početkom novembra administracija američkog predsjednika Joea Bidena nametnula je sankcije NSO-u zbog, kako je navela, omogućavanja „transnacionalne represije“.

Izraelska kompanija insistira na tome da su njeni proizvodi dizajnirani za praćenje kriminalaca i „terorista“, dok navode o zloupotrebama negiraju i vlade koje se optužuju za korištenje tehnologije protiv aktivista za ljudska prava.

NSO nije odgovorio na Al Jazeerin upit za komentar.

Apple od NSO-a traži neodređeni novčanu odštetu, ali i zahtijeva sudsku narednu o trajnoj zabrani NSO-ovog korištenja Appleovih servera i uređaja, kao i brisanje ranije hakiranih podataka.

„NSO-ove zlonamjerne aktivnosti su iskorištavale Appleove proizvode, povrijedile korisnike Applea i oštetile Appleov posao. Također, proizvod je prisilio Apple na hiljade sati istrage napada, identifikacije štete, dijagnostike širine utjecaja i iskorištavanja, te razvoja i implementacije potrebnih popravki i zakrpi“, navedeno je.

Izvor: Al Jazeera