Nuklearni bombarderi Kine u zoni tajvanske raketne odbrane

Dva bombardera H-6 su letjela iznad kanala Bashi, koji razdvaja Tajvan od Filipina, a potom su se vratili u Kinu, dok su drugi kineski ratni avioni letjeli nadomak otoka Pratas.

Kineski ratni avioni letjeli su nadomak otoka Pratas, koji je pod kontrolom Tajvana (Reuters)

Dva kineska nuklearna bombardera H-6 poletjela su ka jugu Tajvana, kao dio formacije od ukupno devet aviona rate avijacije koji su letjeli u zoni protivzračne odbrane Tajvana, saopćilo je Ministarstvo odbrane u Taipeiju.

Dva bombardera H-6 su letjela iznad kanala Bashi, koji razdvaja Tajvan od Filipina, a potom su se vratili u Kinu.

Drugi kineski ratni avioni letjeli su nadomak otoka Pratas, koje je pod kontrolom Tajvana, navedeno je u saopćenju tajvanskog Ministarstva odbrane, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Smanjen nivo diplomatskih odnosa s Litvanijom

U međuvremenu je Kina smanjila nivo svojih diplomatskih odnosa s Litvanijom ispod nivoa ambasadora, kao dodatni odgovor na odluku Vilniusa da na Tajvanu, koji Peking smatra svojom teritorijom, otvori diplomatsko predstavništvo.

Kina je ranije protjerala litvanskog ambasadora iz Pekinga i povukla svog ambasadora iz Vilniusa, želeći da istakne osjetljivost pitanja statusa Tajvana, prenio je ranije AP.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine optužilo je Litvaniju za “podrivanje kineskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta” i pozvalo je litvansku Vladu da “odmah ispravi greške”.

Izvor: Agencije