Merck pilula protiv COVID-19 podržana za hitnu upotrebu u EU

Evropska agencija za lijekove očekuje da će do kraja godine donijeti odluku o službenom odobrenju za pilulu Merck, također poznatu kao molnupiravir.

Merck pilule ne bi trebale koristiti trudnice ili žene koje ne koriste kontracepciju i mogle bi zatrudnjeti (EPA)

Evropska agencija za lijekove (EMA) podržala je pilulu protiv COVID-19 farmaceutske kompanije Merck za hitnu upotrebu prije njenog formalnog odobrenja i počela revidirati Pfizerovu antivirusnu tabletu jer se broj slučajeva zaraze korona virusom povećava u cijeloj Evropi.

Dvije tablete američkih farmaceutskih divova predstavljaju potencijalno revolucionarni korak u borbi protiv korona virusa, jer studije pokazuju da smanjuju rizik od hospitalizacije i smrti kod visokorizičnih pacijenata, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

EMA je saopćila da je, iako pilula Merck još nije odobrena, “izdala savjet” kako bi pojedine zemlje u 27-članoj Evropskoj uniji mogle odlučiti hoće li je koristiti u slučaju porasta infekcija.

“Lijek, koji trenutno još nije odobren u EU, može se koristiti za liječenje odraslih osoba oboljelih od COVID-19 kojima nije potreban dodatni kisik i koji su pod povećanim rizikom od razvoja teškog oblika bolesti”, navodi se u saopćenju EMA-e.

Do kraja godine službeno odobrenje

EMA je izdala ovu preporuku kako bi podržala nacionalna tijela koja mogu odlučiti o mogućoj ranoj upotrebi lijeka prije odobrenja, naprimjer u uslovima hitne upotrebe, a zbog rastuće stope zaraze i smrti od COVID-19 u cijeloj Uniji.

Merck pilule ne bi trebale koristiti trudnice ili žene koje ne koriste kontracepciju i mogle bi zatrudnjeti, saopćila je EMA.

Pilulu treba dati što je prije moguće nakon pojave simptoma COVID-19, a najkasnije u roku od pet dana.

Zatim je treba uzimati pet dana.

EMA očekuje da će do kraja godine donijeti odluku o službenom odobrenju za pilulu Merck, također poznatu kao molnupiravir.

Izvor: Agencije