Mađarski opozicioni vođa obećava uspostavu saveza sa Zapadom

Ne možemo prihvatiti korumpiranog mangupa koji izdaje zapadne vrijednosti, rekao je Peter Marki-Zay govoreći o premijeru Viktoru Orbanu.

Marki-Zay nosi plavu traku na svom sakou što, kaže, predstavlja 'borbu protiv korupcije', koja dominira u Orbanovoj Mađarskoj (Reuters)

Mađarski opozicioni vođa Peter Marki-Zay rekao je da namjerava da povrati narušene veze svoje zemlje sa Zapadom i da ima poruku za američke simpatizere desničarskog mađarskog premijera Viktora Orbana.

Konzervativac Peter Marki-Zay bit će jedinstven kandidat opozicionog fronta koji će se na parlamentarnim izborima naredne godine suprotstaviti dugogodišnjem mađarskom premijeru i lideru Fidesa Orbanu.

“Orban izdaje Evropu, izdaje NATO, izdaje SAD”, rekao je u intervjuu za AP Marki-Zay, koji sebe opisuje kao konzervativnog kršćanina, prenosi agencija Beta.

Četrdesetdevetogodišnji Marki-Zay, gradonačelnik gradića Hodmezevašarhelja, predvodi raznoliku koaliciju sa šest opozicionih stranaka koje će pokušati da pobijede Orbanovu Fides partiju na izborima u aprilu.

Orbanove veze sa Kinom i Rusijom

Ako na izborima bude izabran, Marki-Zay će, kako je kazao, prekinuti bliskije veze koje je Orban razvio sa autokratskim vlastima u Rusiji i Kini i popraviti odnose svoje zemlje sa Evropskom unijom i drugim zapadnim saveznicima, piše AP.

“Ja se i dalje zalažem za zapadne vrijednosti, ne možemo prihvatiti korumpiranog mangupa koji izdaje zapadne vrijednosti i koji je sada sluga komunističke Kine i Rusije”, rekao je on.

Orban vlada Mađarskom dvotrećinskom većinom od 2010. godine, sa svojom antiimigracionom partijom na izborima je učvrstio vlast kroz promjene izbornih zakona, napunio institucije lojalnim kadrovima i dominacijom većim dijelom mađarskih medija.

Kako su se narušavali mađarski odnosi sa EU-om, neke od Orbanovih politika kao što je njegovo čvrsto odbijanje izbeglica i izdašna finansijska pomoć porodicama sa djecom dobijaju pohvale desničarskih američkih komentatora.

Razočarani glasač Fidesa

Ali Marki-Zay, katolik sa sedmoro djece i sam bivši glasač za Fides rekao je da uprkos Orbanovim izjavama da gradi neliberalnu kršćansku demokratiju u Mađarskoj, on smatra da Orban nije ni kršćanin ni konzervativac, a ni demokrata.

“Pravi konzervativci smatraju da je kršćanstvo nešto mnogo drugačije od Orbanove politike”, rekao je on.

Orbanova partija optužila je Marki-Zaya da je ljevičarski kandidat koji se predstavlja kao konzervativac, što potiče iz njegove saradnje s nekoliko partija lijevog centra u opozicionoj koaliciji.

Orban vodi politiku diplomatskog i ekonomskog približavanja Kini i Rusiji.

Marki-Zay smatra da su sporazumi sa tim zemljama o većim investicionim programima oslabili geopolitički položaj Mađarske i da idu na štetu mađarskih poreskih obveznika.

Naveo je kao primjer kineski projekat od oko 2,3 milijarde dolara za modernizaciju željeznica između Budimpešte i Beograda, kao dio kineske globalne inicijative Pojas i put, koji finansira mađarska država uglavnom zajmom iz kineske državne banke.

Drugi projekt, ugovor dodijeljen bez tendera ruskoj državnoj kompaniji za nuklearnu energiju Rosatom, da se proširi mađarska nuklearna elektrana, procijenjen na više od 11 milijardi dolara, je “protiv nacionalnih interesa Mađarske”, rekao je on.

Problem korupcije

Marki-Zay nosi plavu traku na svom sakou što,  kaže, predstavlja “borbu protiv korupcije”, odnosno protiv vladavine koja dominira u Mađarskoj od njene demokratske tranzicije iz komunizma 1990. godine.

Mađarska je postala zemlja bez značaja, rekao je on, gdje je korupcija potpuno centralizovana i potpuno je dio sistema, i dodao da je sada organizuje sama vlada.

Ako bude izabran Marki-Zay kaže da će odmah da se pridruži Evropskoj kancelariji javnih tužilaca, nezavisnom EU tijelu protiv korupcije i prevara i da će ustanoviti kancelariju protiv korupcije u Mađarskoj.

“Većina ljudi u Mađarskoj uviđa da postoji problem sa korupcijom. Zaista se nadam da sam u posljednje četiri godine već dokazao ovdje u Hodmezovašarhelju da nisu svi političari korumpirani”, rekao je.

On se kandiduje kao nezavisni autsajder bez prethodnih veza sa mađarskim libelarnim opozicionim partijama. Rekao je da će se pravedno suočiti sa korupcijom bilo da su je počinili oni sada u vladi ili oni u ranijim vladama predvođeni socijalistima koji su sad u opoziciji. Dvije partije u njegovoj koaliciji bile su povezane sa ranijim slučajevima korupcije.

Nedavne ankete pokazuju da je šestočlana koalicija u tijesnoj trci sa Orbanom i njegovim Fidesom, i da će rezultat biti najtjesniji od kada je Fides preuzeo vlast prije 11 godina.

Marki-Zay kaže da će medijsko okruženje koje favorizuje vladajuću partiju i neravnoteža u finansijskim resursima značiti da izbori iduće godine neće biti ni slobodni ni fer.

On ipak vjeruje da će uspjeti da mobilizuje i razočarane pristalice Fidesa i neopredijeljene glasače koje odbija korupcija.

Izvor: Agencije