Talibani napali pripadnike ISIL-a na jugu Afganistana

U napadima su ubijena najmanje četiri borca oružane grupe Islamska država Irak i Levant i dva civila, saznaje se iz policijskih izvora.

Operacija protiv grupe Islamska država-Khorasan počela je oko ponoći u četiri okruga (EPA)

Talibani su u ponedjeljak izveli napad na više mjesta za koja se vjeruje da su skrovišta lokalnog ogranka oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u južnoj afganistanskoj provinciji Kandahar.

U napadima su ubijena najmanje četiri borca te organizacije i dva civila, saznaje se iz policijskih izvora, prenosi Beta.

Operacija protiv grupe Islamska država-Khorasan (IS-K) počela je oko ponoći u četiri okruga provincije i nastavljena je tokom prijepodneva, rekao je za AFP talibanski šef policije u provinciji Abdul Ghafar Mohammadi.

Kazao je kako su do sada ubijena četiri borca ISIL-a, dok ih je 10 uhapšeno, te dodao kako se jedan od njih digao u zrak u kući.

Aktivni na istoku

Glasnogovornik talibana je u ponedjeljak napisao na Twitteru kako su u operaciji ubijena dva civila i tri člana IS-K.

Jedan član obavještajne službe talibana rekao je za AFP da je stradalo najmanje troje civila.

Od povratka na vlast u Kabulu 15. augusta talibani se suočavaju s valom napada lokalnog ogranka ISIL-a.

Ta grupa je posebno aktivna oko istočnog grada Jalalabada, jednog od njenih dugotrajnih uporišta, gdje je već više puta napala talibane.

Grupa je, također, napadala šiitsku manjinu u Kunduzu, Kabulu i Kandaharu, gdje je u napadu na jednu od džamija sredinom oktobra ubijeno najmanje 60 ljudi.

Izvor: Agencije