Austrija namjerava od danas uvesti zatvaranje za nevakcinisane

Ako se zatvaranje uvede, osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele bolest uzrokovane korona virusom neće smjeti napuštati svoje domove osim pod određenim okolnostima.

Austrija je u subotu zabilježila više od 13 hiljada novih slučajeva zaraze korona virusom, što je dosad najveći broj novih slučajeva u toj zemlji (EPA)

Austrija namjerava uvesti zatvaranje za nevakcinisane protiv korona virusa već od nedjelje u ponoć a ono bi trebalo po sadašnjem planu ostati na snazi do 24. novembra, piše agencija dpa a prenosi Hina.

Nacrt prijedloga napominje da su potrebne intervencije kako bi se „spriječio raspad zdravstvenog sistema”.

Savezna vlada o predloženom zatvaranju namjerava raspravljati s čelnicima pokrajinskih vlada danas. Još i prije te rasprave, za taj potez postoji već široka podrška.

Odbor Nacionalnog vijeća, donjeg doma austrijskog parlamenta, trebao bi odlučiti o novoj uredbi u nedjelju navečer, što bi trebala biti tek formalnost.

Ako se zatvaranje uvede, osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele bolest uzrokovane korona virusom neće smjeti napuštati svoje domove osim pod određenim okolnostima.

Od pravila bi se izuzele osobe koje obavljaju prijeko potrebne poslove, koje odlaze na posao, izlaze radi vlastitog tjelesnog i duševnog zdravlja, ili zbog „osnovnih vjerskih potreba”.

Zatvaranje se ne odnosi na djecu mlađu od 12 godina.

Najviše zaraženih u jednom danu

Austrija je u subotu zabilježila više od 13 hiljada novih slučajeva zaraze korona virusom, što je dosad najveći broj novih slučajeva u toj zemlji.

Ovo se odvija samo nekoliko dana nakon što je Austrija već postrožila mjere u borbe protiv četvrtog vala zaraza, poput uvođenja zabrane pristupa većini javnih prostora za one koji se još uvijek nisu odabrali vakcinisati.

„Moramo nastavi ustrajati kako bismo se izborili protiv pandemije korona virusa”, rekao je za austrijsku agenciju APA-u Hermann Schuetzenhoefer, premijer savezne države Štajerske.

Johanna Mikl-Leitner, premijerka savezne države Donje Austrije, rekla je da je potrebno da sve savezne države sarađuju. „To što se neki nisu spremni vakcinisati ne smije dovesti do uvođenja ograničenja za sve”, kazala je.

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig također je podržao plan, no dodao je i da su mu potrebne konkretnije informacije.

Hans Peter Doskozil, premijer Gradišća, u pitanje je doveo način na koji bi se zatvaranje nadgledalo i kako bi se moglo opravdati u pokrajinama poput njegove, gdje je broj vakcinisanih relativno visok.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada