Nizozemci rekordno dugo pregovaraju o vladi

Četiri stranke koje su vladale do izbora pregovaraju o nastavku saradnje, ali razgovori nisu odmakli dalje od početka. 

Rutte, koji je na vlasti 11 godina i ima nadimak "premijer od teflona" jer mu nijedna afera nije naštetila (EPA)

Koalicijski pregovori nizozemskih političkih stranaka ni više od sedam mjeseci nakon parlamentarnih izbora nisu urodili plodom pa je zemlja rekordno dugo bez nove vlade.

Rekord je oboren u petak, 226. dan koalicijskih razgovora, a kraj im još nije na vidiku, prenosi Hina.

Četiri stranke koje su vladale do izbora pregovaraju o nastavku saradnje, ali razgovori nisu odmakli dalje od početka.

One su i dosadašnje rekorderke, 225 dana su prije četiri godine pregovarale o sastavu treće vlade Marka Ruttea.

Rutte, koji je na vlasti 11 godina i ima nadimak “premijer od teflona” jer mu nijedna afera nije naštetila, i sad je najizgledniji stari-novi predsjednik vlade, ali analitičari kažu da nipošto nije sigurna stvar.

Njegova treća vlada podnijela je ostavku sredinom januara nakon skandala s dječjim doplatkom, kad su vlasti pogrešno optužile hiljade nizozemskih roditelja da su ga stekle prevarom.

Na izborima 17. marta Rutteova stranka desnog centra i ekonomskog liberalizma VVD osvojila je relativno najviše, 34 mandata u parlamentu.

Progresivno lijeva stranka D66 ministrice vanjskih poslova Sigrid Kaag osvojila je 24 mandata.

Pravi pregovori tek počeli

Scena je bila spremna za nastavak koalicije VVD-D66, ali je ostalo pitanje s kojim će strankama doći do potrebnih 76 mandata za parlamentarnu većinu. Rutte bi u vladajuću koaliciju htio dvije demokršćanske stranke, koje su i ranije podržavale vladu, a Kaag je sklonija radničkim i zelenim strankama.

“De facto, pravi pregovori su tek počeli. Mnogo je vremena bilo potrebno da se poprave lični odnosi i unutarnji stranački problemi”, kaže Claes de Vreese, profesor političkih nauka na Univerzitetu Amsterdam.

Neuspjeh bi doveo do novih izbora, a nijedna veća stranka to ne želi, dodao je.

Tehničke poslove u međuvremenu i dalje obavlja treća Rutteova vlada, ali pritisak raste da se što prije formira ona s punim kapacitetom i ovlastima.

“Pitanja poput krize stanovanja, klimatskih promjena i energetske tranzicije zahtijevaju hitne vladine poteze”, kaže Ruud Koole, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Leiden.

Nizozemski koalicijski pregovori u svakom su slučaju još daleko od svjetskih rekordera, susjednih Belgijanaca, koji su 2010. i 2011. o novoj vladi pregovarali 541 dan.

Izvor: Agencije