WHO: U Afganistanu ističe rok za 1,6 miliona vakcina

Ranije je Svjetska zdravstvena organizacija poručila da je zdravstveni sistem Afganistana na rubu kolapsa ako se ne poduzmu hitne mjere.

U Afganistanu WHO ima za cilj vakcinaciju najmanje 20 posto od približno 32 miliona stanovnika (EPA)

Gotovo 1,6 miliona doza vakcina protiv COVID-19, koje su u zalihama u Afganistanu, trebale bi biti upotrijebljene što je prije moguće, jer im uskoro ističe rok, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Proces testiranja i vakcinacije protiv COVID-19 značajno je  prekinut od početka augusta, kada su talibani došli na vlast nakon povlačenja međunarodnih trupa na čelu sa SAD-om, prenosi Fena, pozivajući se na dpa.

Uz sve poteškoće na terenu, WHO navodi da sarađuje s partnerima u najmanje 16 afganistanskih pokrajina na povećanju testiranja i vakcinacije protiv COVID-19.

U Afganistanu, između ostalog, WHO ima za cilj vakcinaciju najmanje 20 posto od približno 32 miliona stanovnika.

Zdravstveni sistem na rubu kolapsa

U srijedu je WHO objavio da je poslao medicinske pakete u dvije bolnice u Kabulu i pokrajinske urede te organizacije, dovoljno da podmiri potrebe 50.000 ljudi.

Od augusta WHO je poslao lijekove i zalihe za spašavanje života u 360 medicinskih ustanova u Afganistanu, što je dovoljno za potrebe gotovo 3,9 miliona ljudi.

Ranije je organizacija poručila da je zdravstveni sistem Afganistana na rubu kolapsa ako se ne poduzmu hitne mjere.

Prema podacima WHO-a, devet od 37 COVID bolnica već je zatvoreno u septembru, a hiljade pripadnika zdravstvenog osoblja u cijeloj zemlji mjesecima radi bez plata.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO