SAD: Savezni sudac blokirao provedbu gotovo potpune zabrane abortusa u Teksasu

Presuda okružnog suca Roberta Pitmana u Austinu sprječava saveznu državu Teksas u provođenju zakona koji podržavaju Republikanci, a koji zabranjuje ženama da abortiraju nakon šest sedmica trudnoće

Teksas je obavijestio sud da se namjerava žaliti na tu presudu prizivnome sudu koji se oslanja na konzervativce (EPA)

Savezni sudac u srijedu je privremeno blokirao gotovo potpunu zabranu abortusa u Teksasu u sklopu tužbe koju je podnijela administracija predsjednika Joea Bidena nakon što je američki Vrhovni sud dopustio da zakon stupi na snagu, javlja Hina.

Presuda okružnog suca Roberta Pitmana u Austinu sprječava saveznu državu Teksas u provođenju zakona koji podržavaju Republikanci, a koji zabranjuje ženama da abortiraju nakon šest sedmica trudnoće, dok se parnice oko njegove zakonitosti nastavljaju. Slučaj je dio žestoke pravne bitke oko pristupa abortusu u SAD-u u kojem brojne savezne države provode ograničenja.

“Ovaj sud neće dopustiti da se ovo šokantno oduzimanje tako važnog prava nastavi još jedan dan”, napisao je sudac Robert Pitman u svojoj presudi na koju se savezna država Teksas može žaliti.

Sljedeća faza pravne bitke

Teksas je obavijestio sud da se namjerava žaliti na tu presudu prizivnome sudu koji se oslanja na konzervativce, postavljajući tako pozornicu za sljedeću fazu pravne bitke.

“Večerašnja presuda važan je korak naprijed prema vraćanju ustavnih prava žena u cijeloj državi Teksas”, napisala je u srijedu u saopćenju glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki. “Borba je tek počela, kako u Teksasu, tako i u mnogim državama diljem ove zemlje gdje su prava žena trenutno napadnuta”, dodala je.

Bidenovo ministarstvo pravosuđa 9. septembra tužilo je saveznu državu Teksas u nastojanju da blokiraju provođenje novog zakona koji gotovo u potpunosti zabranjuje abortus u toj državi. Američki Vrhovni sud u septembru većinom glasova odbio je blokirati zabranu abortusa nakon šeste secmice trudnoće u Teksasu, čime je zadao snažan udarac pravima na abortus i ostavio na snazi državni zakon koji zabranjuje većinu pobačaja.

Izvor: Agencije

Povezane

Odluka se odnosi samo na sjevernu pograničnu državu koja graniči sa Teksasom, ali uspostavlja historijski presedan i ‘obavezne kriterije za sve sudije u zemlji’.

Published On 08 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO