Hiljade stanovnika Gaze traže izraelsku radnu dozvolu

Mnogi Palestinci žele raditi u Izraelu jer su plate veće nego u Gazi, gdje nezaposlenost prevazilazi 50 posto.

Izrael je odlučio osigurati ukupno 7.000 radnih dozvola za palestinske radnike iz Pojasa Gaze (EPA)

Hiljade stanovnika Pojasa Gaze, palestinske teritorije koja se nalazi pod izraelskom okupacijom, prijavilo se za radnu dozvolu u Izraelu, koji je nedavno otvorio vrata za radnike sa te teritorije poslije posljednjeg rata u maju.

Mnogi Palestinci žele raditi u Izraelu jer su plate veće nego u Gazi, gdje nezaposlenost prevazilazi 50 posto, prenosi Beta.

Izrael je odlučio osigurati ukupno 7.000 radnih dozvola za palestinske radnike iz Pojasa Gaze, rekao je za AFP jedan izraelski sigurnosni zvaničnik.

U augustu je dozvole dobilo oko 5.000 Palestinaca.

Dogovor o prekidu vatre

Palestinski ekonomski analitičar Omar Shaban je ocijenio kako će izraelske radne dozvole pomoći da se ublaži “kriza izazvana nezaposlenošću i siromaštvom“ na teritoriji kojom vlada Hamas.

Rekao je da bi se dobit u Gazi povećala za tri miliona dolara dnevno ako bi Izrael dao radne dozvole za 20.000 palestinskih radnika.

U maju su Izrael i Hamas, zahvaljujći posredovanju Egipta, postigli dogovor o prekidu vatre poslije 11 dana rata.

Izrael je od tada ublažio restrikcije na toj palestinskoj teritoriji, otvorio prelaze i proširio zonu u kojoj je dozvoljen ribolov u Sredozemnom moru i omogućio uvoz određene robe.

Uz to je šef diplomatije Izraela Yair Lapid predložio plan da se poboljšaju uvjeti života u Gazi, u zamjenu za posvećenost dugotrajnom zatišju.

Mjere kolektivnog kažnjavanja

U Gazi, koja je pod izraelskom i egipatskom blokadom od 2007. godine, kada je Hamas silom preuzeo kontrolu nad njom, pobijedivši snage lojalne umjerenijem Fatahu, živi oko dva miliona stavnovnika.

Izrael tvrdi da je blokada neophodna kako bi se spriječio uvoz oružja, a kritičari takve mjere kažu da je to kolektivno kažnjavnje.

Izraelska vojska i Hamas su četiri puta ratovali od 2008. godine.

Deseci hiljada Palestinaca sa druge palestinske teritorije koju kontrolira rivalska Palestinska uprava radi u Izraelu, u građevinarstvu i poljopriredi, podsjeća AP.

Izvor: Agencije