Izrael planira gradnju novih naselja u Istočnom Jerusalemu

Izrael planira izgraditi nove stambene zgrade na zemljištu napuštenog jerusalemskog međunarodnog aerodroma u Qalandiji.

Palestinki aktivisti protestiraju pored izraelskih vojnika u okupiranom Istočnom Jerusalemu (EPA)

Izraelska vlada planira izgraditi novih 10.000 stambenih jedinica u blizini područja Qalandia u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Izraelski Kanal 13 objavio je da Izrael planira izgraditi nove stambene jedinice na zemljištu napuštenog jerusalemskog međunarodnog aerodroma u Qalandiji, u blizini izraelske industrijske zone poznate kao Atarot.

Do 1967. godine jerusalemski aerodrom, poznat i kao Qalandia, bio je jedini aerodrom na Zapadnoj obali.

Kada je Izrael okupirao teritoriju, ograničio je upotrebu aerodroma samo na domaće letove, prije nego što ga je potpuno zatvorio 2000. godine.

“Izrael nastoji izgraditi novo naselje na zemljištu jerusalemskog aerodroma”, rekao je za Anadoliju u decembru prošle godine Khalil Tafakji, direktor odjela kartografije u Jerusalemskom društvu arapskih studija.

U planu rušenje palestinskih kuća

“Aerodrom je izgrađen na površini od 297 hektara. Planirano izraelsko naselje bit će izgrađeno na većini aerodromskog zemljišta”, kazao je Tafakji.

Izraelska grupa za prava Peace Now u nedavnom izvještaju je navela da izraelske vlasti smatraju aerodromsko zemljište teritorijom u državnom vlasništvu, gdje može graditi kuće za naseljavanje bez oduzimanja zemljišta palestinskim vlasnicima.

Ali, prema informacijama ove organizacije, izraelski plan uključuje rušenje desetina palestinskih kuća izgrađenih na tom području, pod izgovorom da nemaju potrebne građevinske dozvole.

Međunarodno pravo posmatra Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem kao okupirane teritorije i smatra da je izgradnja jevrejskih naselja nezakonita.

Izvor: Agencije