EU će 2022. godine proizvesti 3,5 milijardi anti-COVID vakcina

Evropska unija će sljedeće godine proizvesti više od 3,5 milijardi doza vakcina protiv COVID-19, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Ursula Von der Leyen je najavila da će većina vakcina proizvedenih u EU biti isporučena u inostranstvo (EPA)

Evropska unija će sljedeće godine proizvesti više od 3,5 milijardi doza vakcina protiv COVID-19, izjavila je u četvrtak predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Najavila je da će većina tih vakcina biti isporučena u inostranstvo, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Evropska unija je najveći izvoznik vakcina u svijetu, s više od milijardu doza vakcina protiv COVID-19 izvezenih u proteklih 10 mjeseci, jednako koliko je isporučeno građanima Unije, izjavila je ranije ovog mjeseca Von der Leyen.

Dodala je da će pola milijarde doza donirati najsiromašnijim zemljama sljedećih mjeseci.

“Vakcine proizvedene u EU izvezena su u više od 150 zemalja na svim kontinentima, od Japana do Turske, od Velike Britanije do Novog Zelanda, od Južne Afrike do Brazila”, rekla je von der Leyen.

 Vakcinisano 75 posto odraslog stanovništva

Po njenim riječima, Unija je izvela istu količinu vakcina koliko je isporučeno građanima EU-a, gdje je 75 posto odraslog stanovništva vakcinisano.

Govoreći o klimatskim pitanjima, Von der Leyen je izjavila da su EU i druge bogate zemlje dogovorile pokretanje partnerstva s Južnoafričkom Republikom, kako bi se ubrzalo postepeno udaljavanje te zemlje od uglja.

Planirano je da ta inicijativa bude pokrenuta na klimatskom samitu COP26, koji će trajati od 31. oktobra do 12. novembra u Glasgowu.

Izvor: Agencije