Duda odbio da EU može odlučivati o pravosuđu u Poljskoj

Predsjednik Poljske je poručio da Evropska unija ne može odlučivati o poljskom pravosuđu, jer te nadležnosti Poljska nije prenijela na Brisel kada se učlanjivala 2004. godine.

Andrzej Duda je kazao da Poljska mora razmotriti šta da radi s kaznama za nepoštovanje odluka Suda EU-a

Predsjednik Poljske Andrzej Duda poručio je da Evropska unija ne može odlučivati o poljskom pravosuđu, jer te nadležnosti Poljska nije prenijela na Brisel kada se učlanjivala 2004. godine.

To je rekao povodom nove kazne od milion eura dnevno od Suda pravde EU-a zato što vlasti nisu obustavile kontroverzno discipliniranje poljskih sudija, prenosi Beta.

“Tamo gdje smo pristali da prenesemo kao nadležnost na EU, tu EU može odlučivati o našim pitanjima. Međutim, u oblastima gdje nadležnosti nismo delegirali, u tim pitanjima odlučujemo sami o sebi”, kazao je Duda.

Kazna miliona eura dnevno

Ovo je već druga odluka Suda pravde EU-a o kazni koju je poljska vlada konzervativne stranke Pravo i Pravda odlučila ignorirati i kaznu ne plaća.

Nedavno je odbila plaćati kaznu od pola miliona eura dnevno zato što nije izvršila privremenu mjeru da obustavi eksploataciju lignita u rudniku Turow, dok se ne dogovori o ekološkim posljedicama proširenja tog rudnika sa susjednom Češkom.

Sud EU-a u Luksemburgu udovoljio je u srijedu zahtjevu Evropske komisije da kazni novčano Poljsku zato što je ignorirala privremene mjere tog suda i presudu iz sredine jula u kojoj joj je poljskim vlastima naređeno da zamrznu kažnjavanje sudija po reformiranom sistemu u poljskom Vrhovnom sudu, prije svega rad novog Disciplinskog odjeljenja tog suda.

Sud pravde, odlučujući o privremenoj mjeri i kasnije o samoj reformi, upozorio je da sudije za Disciplinsko odjeljenje bira Nacionalno sudijsko vijeće, a njegove članove izabrao je poljski parlament, uz veliki utjecaj predsjednika Dude, dok su ranije o sastavu tog nadzornog tijela odlučivale i same sudije.

Poljska reforma pravosuđa uvela je prijetnju disciplinskih kazni i za sam sadržaj presuda, što, po ocjeni Suda EU-a, znači da to mogu zloupotrijebiti političari da kontroliraju kakve će presude poljske sudije donositi i time se remeti cijeli pravni sistem EU-a, gdje se priznaju presude nacionalnih sudova koji su istovremeno i sudovi Unije.

 

“Puno je uzroka tog sukoba [Poljske i EU-a], ali kao što se vidi, uz velike razlike u stavovima, ima tu i puno laži, što teško možemo prihvatiti. Rekao sam predsjedniku Macronu da tu ima mnogo laži o tome šta se dešava u Poljskoj i o Poljskoj i to me brine”, kazao je Duda.

Rekao je da Poljska mora razmotriti šta da radi s tim kaznama za nepoštovanje odluka Suda EU-a.

Zamjenik ministra pravde Sebastian Kaleta kazao je da Poljska neće plaćati te kazne i optužio Brisel da gazi svoje vlastite vrijednosti, priznaje samo silu kao argument i ucjenama i prijetnjama tjera članice na poslušnost.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada