Iran pristao na nastavak pregovora u Beču u novembru

Dogovorili smo početak pregovora prije kraja novembra. Tačan datum ćemo objaviti sljedeće sedmice, rekao je zamjenik iranskog ministra zadužen za taj predmet Al Bagheri.

EU vrši pritisak na Irance da nastave pregovore u Beču i spase sporazum zaključen 2015 (AP)

Iran je spreman nastaviti pregovore o svom nuklearnom programu u Beču u novembru, rekao je zamjenik iranskog ministra zadužen za taj predmet Al Bagheri, nakon susreta u Bruxellesu s evropskim pregovaračem Enriqueom Morom, prenosi Hina.

“Vodio sam ozbiljan i konstruktivan razgovor s Enriqueom Morom o temeljima uspješnog pregovaranja. Dogovorili smo početak pregovora prije kraja novembra. Tačan datum ćemo objaviti sljedeće sedmice”, naveo je u poruci na Twitteru.

“Nakon procjene razgovora Bagherija i Mora, odlučit ćemo datum pregovora skupine 4+1 (pet država potpisnica), ali neće biti prekasno”, izjavio je u Teheranu šef iranske diplomacije Hossein Amir-Abdollahian.

Pregovore nastaviti u Beču

EU vrši pritisak na Irance da nastave pregovore u Beču i spase sporazum zaključen 2015. kojim bi se trebalo spriječiti Teheran da nabavi nuklearno oružje. Pregovori su obustavljeni od juna i izbora novog iranskog predsjednika.

“Pregovori se trebaju održati u Beču”, inzistiraju u Bruxellesu. Iranci su tražili susret s Enriqueom Morom kako bi razgovarali o neriješenim pitanjima nakon razgovora s evropskim pregovaračem 14. oktobra u Teheranu.

“Oni žele pojašnjenja teksta koji je na stolu u Beču i bilateralne kontakte s nekim zemljama potpisnicama”, rekao je prošle sedmice jedan evropski dužnosnik. Ali nije bilo govora da Evropljani bilo što bilateralno pregovaraju s predstavnicima iranskog režima.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, koordinator pregovora o nuklearnom sporazumu 2015. s Iranom (JCPOA), mora se konzultirati s drugim potpisnicima kao i Sjedinjenim Državama, spremnim vratiti se u sporazum koji je 2018. napustio Donald Trump, prije određivanja datuma nastavka pregovora u Beču.

Evropljani su iranske najave ocijenili “preuranjenima”.

‘Vrata’ diplomacije ‘neće vječno biti otvorena’

Sporazum zaključen između Irana s jedne strane i Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Kine, Rusije, Francuske i Njemačke s druge nudi Teheranu ukidanje dijela međunarodnih sankcija koje guše njegovu ekonomiju u zamjenu za drastično smanjenje iranskog nuklearnog programa, koji je pod strogom kontrolom Ujedinjenih naroda.

Amerikanci su nestrpljivi i ponovo su u ponedjeljak upozorili da su spremni poduzeti “druge mjere” ako propadnu pregovori za spašavanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

“Vrata” diplomacije “neće vječno biti otvorena”, upozorio je američki izaslanik za Iran Rob Malley. “U određenom trenutku, JCPOA neće imati smisla jer će Iran postići nepovratan napredak u nuklearnom programu”, upozorio je.

Izvor: Agencije