Egipat nakon četiri godine ukida vanredno stanje

Vanredno stanje uvedeno je na cijeloj teritoriji zemlje u aprilu 2017. godine, nakon napada oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Egipat, Vojska, Vojnici
Egipatska vojska i policija od februara 2018. provode veliku antiterorističku operaciju na Sinaju (EPA)

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi najavio je da ukida vanredno stanje uvedeno u toj zemlji prije četiri godine, nakon napada na koptske crkve.

“Zahvaljujući svojim velikim i lojalnim ljudima, Egipat je postao oaza sigurnosti i stabilnosti u regiji. Zato sam odlučio ne produžiti vanredno stanje u cijeloj zemlji”, napisao je on na svojoj službenoj Facebook stranici.

Vanredno stanje uvedeno je na cijeloj teritoriji Egipta u aprilu 2017. godine, nakon krvavih napada na koptske crkve, glavnu kršćansku manjinu na Bliskom istoku, u sjevernim gradovima Tanta i Aleksandrija, za koje je odgovornost preuzela grupa Islamska država Iraka i Levanta (ISIL).

Proširene ovlasti policije

Od tada se vanredno stanje neprestano obnavljalo bez prekida.

Na Sinajskom poluotoku uvedeno je vanredno stanje 2014. godine zbog pobuna koju predvodi lokalni ogranak ISIL-a.

Egipatska vojska i policija od februara 2018. godine provode veliku antiterorističku operaciju na Sinaju, ali i u nekim dijelovima zapadne pustinje, između doline Nila i granice s Libijom.

Vanredno stanje značajno proširuje ovlasti policije u pogledu hapšenja, nadzora i mogućnosti uvođenja slobode kretanja, a u nekim područjima je vladao policijski sat.

Izvor: Agencije