Orban optužuje Brisel i Washington za uplitanje u izbore 2022.

Prvi put od dolaska na vlast 2010. godine, mađarski premijer će se na parlamentarnim izborima iduće godine suočiti s ujedinjenom opozicijom.

Viktor Orban je rekao da SAD i milijarder George Soros žele da na izborima pobijede 'njihovi ljudi' (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban, koji iduće godine izlazi na izbore, optužio je Brisel i Washington da se upleću u mađarsku politiku i pozvao svoje pristalice da odbrane postignuća njegove nacionalističke Vlade, koja je na vlasti deset godina.

Prvi put od dolaska na vlast 2010. godine, Orban će se na parlamentarnim izborima 2022. godine suočiti s ujedinjenom opozicijom – socijalistima, liberalima i Jobikom, bivšom krajnje desnom, a sada strankom desnog centra.

‘Naša snaga je u našem jedinstvu’

Šesteročlani savez vodi Peter Marki-Zay, 49-godišnji katolički konzervativac, otac sedmero djece i gradonačelnik malenog grada koji utjelovljuje sve vrijednosti koje Orban javno zagovara, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Orban je desecima hiljada svojih pristalica u centru Budimpešte rekao da Washington i milijarder George Soros žele da na izborima pobjede “njihovi ljudi“, odnosno ujedinjena lijeva opozicija, i pritom daju svoj novac, medije i društvene mreže.

“No, nije važno što žele u Briselu, Washingtonu i u medijima kojima se upravlja izvana. Mađari će odlučiti o svojoj sudbini”, izjavio je Orban.

“Naša snaga je u našem jedinstvu… Mi vjerujemo u iste vrijednosti: porodicu, narod te snažnu i nezavisnu Mađarsku.”

‘Mrtva utrka’ Fidesza i opozicije

Istovremeno, Marki-Zay je na opozicionom skupu rekao da će, bude li izabran, njegova vlada izraditi nacrt novog ustava, obračunati se s korupcijom, uvesti euro i štititi slobodu medija.

“Režim je postao moralno neodrživ… Zamah koji sada imamo odvest će nas na izbore u aprilu 2022. godine”, izjavio je.

Ankete pokazuju da se između Orbanovog Fidesza i opozicije vodi “mrtva utrka”, uz četvrtinu neodlučnih birača.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada