Khamenei poziva na preispitivanje sporazuma s Izraelom

Neke vlade su, nažalost, napravile greške, velike greške u normalizaciji odnosa s opresivnim cionističkim režimom., rekao je vrhovni iranski vođa.

Postigne li se jedinstvo muslimana, palestinsko pitanje bit će definitivno riješeno na najbolji način, kazao je ajatolah (EPA)

Arapske države koje su 2020. godine normalizirale odnose s Izraelom moraju poništiti svoje odluke, izjavio je u nedjelju vrhovni iranski vođa Ali Khamenei u govoru održanom u povodu muslimanskog blagdana koji slavi rođenje poslanika Muhameda.

“Neke vlade su, nažalost, napravile greške, velike greške u normalizaciji odnosa s opresivnim cionističkim režimom. To je potez protiv islamskog jedinstva, zbog čega se moraju povući i ispraviti ovu veliku grešku”, rekao je Khamenei, prema dijelovima iz govora emitiranog na državnoj televiziji, prenosi Hina.

Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Sudan i Maroko normalizirali su odnose s Izraelom 2020. godine, na poticaj tadašnjega američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog zeta Jareda Kuchnera, kreatora te strategije.

“Postigne li se jedinstvo muslimana, palestinsko pitanje bit će definitivno riješeno na najbolji način”, kazao je ajatolah.

‘Neprijateljski cionistički režim’

Vrhovni vođa je to rekao za vrijeme trajanja Konferencije islamskog jedinstva, koja se organizira svake godine u Teheranu u povodu rođenja poslanika Muhameda.

Iskazana podrška Islamske Republike palestinskoj stvari konstanta je iranske vanjske politike više od 42 godine.

Islamska Republika, osnovana 1979. godine u Iranu, ne priznaje Izrael, koji je državom proglašen u maju 1948. godine, ni priznanje koje je uslijedilo nakon usvajanja rezolucije Ujedinjenih naroda.

Početkom maja Khamenei je Izrael nazvao “terorističkom bazom”, protiv koje se treba boriti, predviđajući još jedan “pad”, prema njegovom mišljenju neizbježan, “neprijateljskoga cionističkog režima”.

Izvor: Agencije