Uspješne probe američkog hipersoničnog naoružanja

Tri probe su uspješno provedene u centru Američke svemirske agencije – NASA u saveznoj državi Virginiji, saopćio je Pentagon.

Probe su bile namijenjene testiranju tehnologije i sposobnosti prototipova naprednih hipersoničnih sistema u realnom okruženju (Reuters)

Pentagon je saopćio kako je američka vojska uspješno izvršila tri testiranja “prototipova“ komponenti hipersoničnih raketa koje će se koristiti za razvoj novog tipa naoružanja.

Tri probe su uspješno provedene u centru Američke svemirske agencije – NASA u saveznoj državi Virginiji, saopćio je Pentagon, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Probe su bile namijenjene testiranju tehnologije i sposobnosti prototipova naprednih hipersoničnih sistema u realnom okruženju, dodaje se u saopćenju.

Brzina od 6.200 kilometara na sat

Također je najavljeno kako će mornarica i vojska provesti zajednički test letenja hipersonične rakete u fiskalnoj 2022. godini, koja je počela 1. oktobra.

Hipersonično oružje putuje u gornjim slojevima atmosfere s više od pet puta većom brzinom od zvuka, ili oko 6.200 kilometara na sat.

Sjedinjene Američke Države aktivno razvijaju hipersonično oružje kao dio svog konvencionalnog programa od ranih 2000-ih, s kompanijama kao što su Lockheed Martin i Raytheon Missiles & Defense.

Izvor: Agencije

Povezane

U posljednjem izvještaju Financial Timesa navodi se da je testiranje hipersoničnog oružja ‘zaprepastilo’ američke vojne i obavještajne zvaničnike zbog napretka kineske vojske.

Published On 21 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO