Cijene energije i vladavina prava glavne teme samita EU-a

Na samitu će se u četvrtak i petak razgovarati i o COVID-19, migracijama, digitalnoj transformaciji, trgovini i vanjskim odnosima.

Sastanak počinje u četvrtak popodne raspravom o cijenama energije (EPA)

Čelnici država članica Evropske unije okupit će se u četvrtak i petak na redovnom jesenjem sastanku na vrhu na kojem će dominirati vrtoglavi rast cijena energenata i poljsko dovođenje u pitanje primata evropskog prava.

Na samitu će se također razgovarati o COVID-19, migracijama, digitalnoj transformaciji, trgovini i vanjskim odnosima. Sastanak počinje u četvrtak popodne raspravom o cijenama energije, koja sve više postaje temom broj jedan kako u Evropi tako i u svijetu.

“Razmotrit ćemo što se može učiniti na nivou EU-a i nacionalnih država, u smislu kratkoročnih olakšica za one koji su najviše pogođeni kao i u pogledu srednjoročnih i dugoročnih mjera”, kaže se u pozivnom pismu predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela upućenog čelnicima 27 država članica.

Očekuje se da će sa sastanka državama članicama biti upućen poziv da što bolje iskoriste niz kratkoročnih mjera za pomoć najranjivijima, a koje je prošle sedmice predložila Komisija.

Komisija je tada sugesirala da države članice daju prioritet ciljanim mjerama za pomoć siromašnim kućanstvima i malim preduzećima.

Moguće usporavanje ekonomskog oporavka

Komisija je pozvala države članice da u tu svrhu iskoriste dodatnih 10,8 milijardi eura prihoda u prvih devet mjeseci ove godine koje su dobile u okviru sheme za trgovanje emisijama stakleničkih plinova (ETS).

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, prihodi od trgovine emisijama veći su za 10,8 milijardi eura.

Što se tiče pristupa kako se suočiti s rastom cijena energenata, države članice su podijeljene na one koje zagovaraju odlučnije djelovanje na nivou EU-a poput Italije i Španije i onih koji nerado interveniraju na tržištu poput Njemačke.

Rast cijena energije zabrinjava i zbog mogućeg usporavanja ekonomskog oporavka od pandemije korona virusa i mogućnosti jačanja otpora građana prema evropskoj zelenoj tranziciji, ključnoj politici EU-a.

Postavlja se i osjetljivo političko pitanje ovisnosti EU-a o ruskom plinu, piše Hina.

Polako se nazire da bi pitanje zelene tranzicije moglo ponovno podijeliti Uniju na istok i zapad, slično podjelama u pogledu pristupa migracijama.

Predsjednik Evropskog vijeća uvrstio je i pitanje nadležnosti evropskog prava, koje je potegnuo poljski ustavni sud koji nedavno osporio da u nekim elementima evropsko pravo nije nadređeno poljskom ustavu.

Izvor: Agencije