Bogati siromašnima isporučili 14 posto obećanih vakcina

Najsiromašnijim zemljama isporučen je 261 milion doza vakcine protiv COVID-19, što je samo 14 posto od 1,8 milijardi doza koliko su obećale bogate države.

Johnson&Johnson i Moderna nisu isporučile nijednu dozu za program COVAX (EPA)

Najsiromašnijim zemljama isporučen je 261 milion doza vakcine protiv COVID-19, što je samo 14 posto od 1,8 milijardi doza koliko su obećale bogate države.

Gotovo godinu nakon što je vakcina postala dostupna, u najsiromašnijim dijelovima svijeta je kompletno vakcinisano 1,3 posto stanovništva, prema analizi koju je provela Alijansa za narodne vakcine (The People’s Vaccine Alliance), međunarodna koalicija više od 50 organizacija, među kojima su Oxfam, Action Aid i Amnesty International.

Najviše doza je osigurao SAD, gotovo 177 miliona, ali je i to samo 16 posto od 1,1 milijardi koliko je obećao, navodi se u izvještaju “Doza realnosti: Kako bogate zemlje i farmaceutske korporacije krše obećanja o vakcinama”.

Propadaju stotine miliona vakcina

Japan je isporučio trećinu obećanih doza, odnosno 18,9 miliona, a Evropske unija, Island i Norveška su najavili 500 miliona doza, a isporučile 52 miliona doza.

Velika Britanija je obećala da će donirati 100 miliona doza siromašnim zemljama, ali je do sada isporučila manje od 10 posto, odnosno 9,6 miliona, navodi se u izvještaju koji je objavio britanski list Guardian.

Farmaceutske kompanije Johnson&Johnson, Moderna, AstraZeneca i Pfizer/BioNTech su obećale 994 miliona doza za međunarodni program za distribuciju vakcina COVAX, ali su do sada obezbijedile samo 120 miliona, što je 15 puta manje od 1,8 milijardi doza isporučenih bogatim zemljama.

Johnson&Johnson i Moderna nisu isporučile još nijednu dozu za taj program, prenosi Beta.

Alijansa upozorava i da bi ove godine najmanje 100 miliona doza vakcine moglo ostati neiskorišteno i propasti zbog isteka roka, a da bi taj broj mogao porasti do čak 800 miliona do sredine 2022.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je javno upozorila da globalni prioritet mora biti isporuka vakcina zemljama u razvoju do kraja godine.

Neuspjeh bogatih i mehanizma COVAX

Međutim, bogate zemlje umjesto toga planiraju samo da isporuče više doza u nekom trenutku 2022. godine, navodi se u izvještaju Alijanse, koja vodi kampanju za ravnopravni globalni pristup vakcinama protiv COVID-19.

Robbie Silverman iz organizacije Oxfam izjavio je da podaci pokazuju neuspjeh donacija bogatih zemalja i mehanizma COVAX.

“Jedini način da se okonča pandemija je da se tehnologija i znanje podijele s drugim kvalificiranim proizvođačima tako da svi svugdje imaju pristup ovim spasonosnim vakcinama”, rekao je Silverman.

Izvor: Agencije