Je li Qadeer Khan pomogao u prenošenju nuklearne tehnologije?

U tekstu objavljenom na portalu ‘National Interest’ navodi se da su Islamabad i naučnik Abdul Qadeera Khan, uz pomoć Kine, izgradili nuklearne bombe za Pakistan.

Abdul Qadeer Khan i Pakistan iskoristili su pomoć Kine za stvaranje organizacije koja je u početku razvila nuklearni arsenal za Islamabad (EPA)

U članku koji je objavljen na američkom portalu National Interest navodi se da su Islamabad i mreža nedavno preminulog pakistanskog nuklearnog naučnika Abdul Qadeera Khana zajedno, uz pomoć Kine, izgradili nuklearne bombe za Pakistan i pomogli u širenju nuklearne tehnologije u nekim zemljama svijeta.

Članak, koji je napisao Peter Huessy, predsjednik Geostrateške analize i šef studija strateškog odvraćanja na australskom Institutu Mitchell za avijaciju, pojašnjava da je prepoznavanje načina na koji je Kina projektirala ili pomogla u širenju nuklearne tehnologije važno jer otkriva kako Peking koristi nuklearno oružje kao oruđe za diplomatiju i državno upravljanje.

Dvije nuklearne priče

Huessy je rekao da su se dvije nuklearne priče iznova pojavile kao ključna pitanja za Sjedinjene Američke Države.

Prvo, Iranci su razvili sposobnost obogaćivanja uranija, zbog čega im je potrebno svega nekoliko mjeseci da dođu do nuklearne bojeve glave, čime bi nadopunili najveće zalihe balističkih projektila u regiji.

Drugo, Sjeverna Koreja, koja već ima arsenal nuklearnih bojevih glava, testira mnoge nove rakete, od kojih su neke navodno sposobne nositi nuklearne bojeve glave i stići do kopna SAD-a.

Obje prijetnje su ozbiljne, a njihovo porijeklo je međusobno povezano.

Izrael ni priznao, ni poricao

Dodao je da je zajednički imenitelj među njima Abdul Qadeer Khan, nuklearni naučnik i otac pakistanskog nuklearnog oružja, koji je nedavno preminuo u 85. godini života.

Huessy je rekao kako ljudi misle da je Ugovor o neproliferaciji nuklearnog oružja iz 1970. godine bio uspješan, ali su tri zemlje (Pakistan, Indija i Sjeverna Koreja) nakon toga službeno nabavile nuklearno oružje.

Što se tiče Izraela, koji nije potvrdio ili poricao svoje sposobnosti na polju nuklearnog oružja, igra ulogu četvrte proliferacijske države.

Treba imati na umu da ove četiri zemlje nisu potpisnice Ugovora o neproliferaciji nuklearnog oružja, napominjući da je Južna Afrika, koja je nekada posjedovala nuklearno oružje, na do sada neviđen način ubijeđena da preda svoje oružje.

Uloga Kine

Dodao je da bi Sjedinjene Američke Države trebale ispitati porijeklo pakistanskog nuklearnog programa, posebno kako bi razumjele prijetnje proliferacije nuklearnog oružja s kojima su se suočavale u prošlosti i s kojima će se suočiti u budućnosti.

To, pak, zahtijeva razumijevanje uloge Kine u proliferaciji nuklearnog oružja, kazao je.

Objašnjava da je, prema Tomu Reedu, bivšem američkom sekretaru Zračnih snaga i zamjeniku savjetnika za nacionalnu sigurnost bivšeg predsjednika Ronalda Reagana, Kina 1981. godine odlučila naoružati svog saveznika Pakistan nuklearnim oružjem i proširiti tehnologiju nuklearnog naoružanja u zemlje kao što su Libija, Sjeverna Koreja i Iran.

Kazao je da za Kinu pružanje nuklearnog oružja državama koje su se suprotstavile SAD-u bile savršeno razumno oruđe državnog upravljanja koje je ometalo američke vojne kapacitete i diplomatski utjecaj.

Dodao je da su Abdul Qadeer Khan i Pakistan iskoristili pomoć Kine za stvaranje organizacije koja je u početku razvila nuklearni arsenal za Islamabad, ali je potom to znanje i tehnologiju u oblasti nuklearnog oružja prenijela na druge zemlje.

Sve su te zemlje bile saveznice Sovjetskog saveza i Kine i u sukobu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Sjeverna Koreja

Sjeverna Koreja je s Pakistanom razmjenjivala svoje sposobnosti i tehnologije balističkih raketa koje su osigurali Sovjetski savez i Kina u zamjenu za iskustvo u oblasti nuklearnog oružja uz blagoslov Kine.

To je išlo u prilog pakistanskim ciljevima u izgradnji raketa potrebnih za odvraćanje susjedne Indije, dok je Sjeverna Koreja dobila sredstva za zastrašivanje Južne Koreje i odvraćanje Sjedinjenih Američkih Država.

Libija

Autor kaže da je Libija, također, kupila centrifuge za obogaćivanje uranija od malezijskog dobavljača koji radi s Khanovom mrežom iz Pakistana.

Zahvaljujući američkim i italijanskim naporima, krajem ljeta 1983. godine, prema onome što je izvijestio BBC China, otkriven je brod koji je prevozio opremu.

Pronađene su centrifuge namijenjene bivšem libijskom vođi, pukovniku Mumeru Gadafiju.

Stoga libijski program nije napredovao mnogo.

Iran

Pisac dodaje da je iranski nuklearni program tajno uspostavljen tako da je država do 2003. godine imala službenu politiku razvoja malog arsenala od pet nuklearnih bojevih glava.

Unutrašnje opozicione grupe u Iranu upozorile su Zapad na iranski program, nakon čega su inspektori Ujedinjenih naroda potvrdili konstantne iranske napore na obogaćivanju.

Međutim, zaključuje autor, nakon 2003. godine Iranci su svoj nuklearni program prenijeli pod zemlju i nastavili napore na izgradnji nuklearnog arsenala u tajnosti.

Uprkos iranskim naporima, iznenadni cayber i drugi napadi na iranska nuklearna postrojenja doveli su do slabljenja programa, čak i kada je trenutnim inspektorima UN-a odobren samo djelomičan pristup iranskoj nuklearnoj tehnologiji.

Izvor: Agencije