Jerusalem: Odobrena izgradnja u ilegalnom jevrejskom naselju

Planirana izgradnja će odvojiti Beit Safafu od palestinskih sela, dok će povezati izraelska naselja.

Planovi od 2012. za izgradnju naselja bili su na udaru protivljenja izraelskih saveznika (EPA - Ilustracija)

Izraelske okupacijske vlasti u Jerusalemu odobrile su plan izgradnje domova u ilegalnom naselju u palestinskom susjedstvu Khirbet Tabalya, prenosi Al Jazeera English.

U srijedu je lokalni komitet za planiranje u Općini Jerusalem, koja je pod kontrolom Izraela, odobrio plan izgradnje “javnih zgrada i puteva“ u jevrejskom montažnom naselju “Giv'at Hamatos“, prenose izraelski mediji.

To se dešava dan nakon što se izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid susreo s potpredsjednicom SAD-a Kamalom Harris u Washingtonu.

Kako navodi stručnjak za jerusalemske karte Khalil Toufakji, područje gdje će se graditi nova infrastruktura je oduzeto 1990-ih za naseljenike iz Etiopije i na njemu su montažni objekti koji su tada postavljeni kao domovi za njih.

Montažni objekti kao dugoročne građevine

“Ovo je staro-novo. Izrael mijenja zemlje koje su konfiscirane, približno 900 dunuma [90 hektara] s montažnim objektima u dugoročne građevine“, kazao je Toufakji za Al Jazeeru.

Objasnio je kako je dio tih zemalja pripadao Njemačkoj luteranskoj crkvi, dok su drugi dijelovi bili privatna palestinska imovina, uključujući zemlju za izbjeglice, te ukazao na ranije prodaje zemlje koja je bila u crkvenom vlasništvu sjeverno od Nazaretha i u Saroni kod Tel Aviva.

Planovi od 2012. godine za izgradnju naselja ranije su bili na udaru jakog protivljenja izraelskih saveznika Njemačke i SAD-a, zbog čega su vlasti stalno odgađale provođenje planova.

No, februara 2020. godine su vlasti objavile kako će 6.500 jedinica domaćinstva biti izgrađeno za naselje, nadmašivši ranije planove za ovo područje, koji su podrazumijevali izgradnju 3.400 jedinica i 1.100 hotelskih soba.

U novembru je objavljen tender za izgradnju 1.257 jedinica u naselju.

Naselje se nalazi na teritoriji preko Zelene linije iz 1967. godine, oduzetoj od palestinskih gradova Beit Safafa u guvernoratu Jerusalem i Beit Jala u guvernoratu Bethlehem.

Izgradnja će odvojiti Beit Safafa od okolnih palestinskih sela i od ostatka Jerusalema.

‘Gušenje palestinskih zajednica’

Također, povezat će se obližnja izraelska naselja Jabal Abu Ghneim (poznato i kao Har Homa) s Gilom i s predloženim naseljem Giv'at Yael na teritoriji Walajeh.

Fayrouz Sharqawi iz organizacije Grassroots Al-Quds (Jerusalem) za Al Jazeeru kaže kako je slučaj Khirbet Tabalya dio izraelskih okupacionih “generalnih politika kolonijalnog planirana u Jerusalemu“.

Dodaje kako je cilj da se “razdvoje i uguše palestinske zajednice, da se spriječi njihov rast“, što bi se koristilo kao “oruđe za raseljavanje“.

Sharqawi, također, ističe kako rast naselja znači “prekid svih palestinskih veza s Beit Safafom, čime je naselje u potpunosti izolirano“.

Izvor: Al Jazeera