Neobični sjevernokorejski vojnik privukao pažnju javnosti

On je bio jedan od 30-ak vojnika koji su pozirali za fotografiju sa liderom Kim Jong-unom tokom izložbe sistema oružja.

Većina vojnika je bila u maslinasto-zelenim uniformama, uobičajenim za sjevernokorejsku vojsku (AP)

Sjevernokorejski vojnik u superuskom plavom odijelu, a koji se vidi na fotografiji državnih medija, privukao je ogromnu pažnju na socijalnim medijima, prenosi agencija AP i dodaje kako neki ovog Korejca nazivaju „superherojem“, „Kapetanom Sjeverne Koreje“ ili „čovjekom-raketom“.

On je bio jedan od 30-ak vojnika koji su pozirali za fotografiju sa liderom Kim Jong-unom tokom izložbe sistema oružja u ponedjeljak. Sjeverna Koreja je fotografije manifestacije objavila dan kasnije, navodi AP.

Većina vojnika je bila u maslinasto-zelenim uniformama, uobičajenim za sjevernokorejsku vojsku. Samo dva su bila različiti – jedan u plavom, a drugi u tamnoplavom vojnom odijelu koje i nije tako neobično. Kim je bio u klasičnom odijelu.

Svemirac ili padobranac

Neki korisnici Twittera u Južnoj Koreji, SAD-u i širom svijeta šalili su se na račun neobične odore vojnika, pa su naveli kako izgleda kao „ljudsko topovsko đule“ ili sjevernokorejski Kapetan Amerika.

Drugi su pisali da je to „superheroj“, da je to „Kapetan DPRK“ (što je zvanična skraćenica za Sjevernu Koreju), da je „čovjek raketa“ ili da je član sjevernokorejskih svemirskih jedinica koje i ne postoje.

Sjevernokorejski mediji nisu naveli ko je ovaj čovjek. No, Jeffrey Lewis, stručnjak sa Middlebury instituta za međunarodne studije u Montereyu navodi kako „se čini da je riječ o padobrancu“.

Izvor: Agencije