Mediji: Novi sistem S-500 brani nebo Moskve

Agencija TASS navodi kako zračni prostor iznad ruske prijestolnice i Centralnog industrijskog distrikta čuvaju jedinice za specijalne namjene 15. Armije.

Zamjenik premijera Rusije Juri Borisov je 16. septembra kazao kako su najnoviji sistemi zračne odbrane S-500 Prometey završili provjere (Ministarstvo odbrane Rusije)

Prva regimenta ruskog naprednog sistema zračne odbrane S-500 isporučena je vojnoj jedinici koja je zadužena za čuvanje zračnog prostora ruske prijestolnice Moskve, navodi izvor agencije TASS blizak Ministarstvu odbrane Ruske Federacije.

„Prva regimenta sistema S-500 uvedena je u službu i dio je jedinice čije su borbene dužnosti da čuva i brani zračni prostor iznad glavnog grada naše države“, istakao je izvor, ne navodeći o kojoj je jedinici vojske riječ, kao ni kada je tačno sistem S-500 uveden u službu.

Agencija TASS navodi kako zračni prostor iznad ruske prijestolnice i Centralnog industrijskog distrikta čuvaju jedinice za specijalne namjene 15. Armije.

Kako dalje navodi izvor, druga regimenta S-500 bit će isporučena ruskim trupama u prvoj polovini 2022. godine, te kako je riječ o „dugoročnom ugovoru“.

Zamjena za S-400

Zamjenik premijera Rusije Juri Borisov je 16. septembra kazao kako su najnoviji sistemi zračne odbrane S-500 Prometey završili provjere i kako su prvi lanseri isporučeni ruskim oružanim snagama.

Ministarstvo odbrane Rusije je 20. jula izvijestilo kako je testiralo navedeni sistem protiv balističke mete velike brzine na prostoru za testiranje Kapustin Yar na jugu Rusije.

Sistem zračne odbrane S-500, koga proizvodni koncern Almaz-Antey, napravljen je da porazi sva moguća sredstva zračnog i svemirskog napada potencijalnog neprijatelja u cijelim spektru visina i brzina.

On je napravljen kao zamjena za sistem S-400 Triumph.

Izvor: Agencije