Putin, Merkel i Macron razgovarali o pitanju Ukrajine

Putin, Merkel i Macron razgovarali o krizi na istoku Ukrajine, te da je izražena zabrinutost što je usporen proces rješavanja ovog pitanja.

Troje čelnika su također razgovarali i o drugim međunarodnim pitanjima, uključujući borbu protiv terorizma (Arhiva)

Ruski predsjednik Vladimir Putin telefonom je razgovarao o ukrajinskom pitanju s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom, javlja Anadolija.

U saopćenju Kremlja navodi se da su Putin, Merkel i Macron razgovarali o krizi na istoku Ukrajine, te da je izražena zabrinutost što je usporen proces rješavanja ovog pitanja.

Putin je tokom razgovora kazao da ukrajinska vlada nije ispunila dogovore o tom pitanju.

Sprovoditi sporazum iz Minska

Troje čelnika su posebno naglasili značaj provođenja sporazuma iz Minska iz 2015. godine o pitanju Ukrajine.

Poručili su da je važno djelovati koordinirano u okviru Normandijskog formata.

Normandijski format uključuje predstavnike četiri države – Njemačka, Rusija, Ukrajina i Francuska – koji su se neformalno sastali tokom proslave “dana D” u Normandiji 2014. godine i kojima je cilj riješiti problem rata u Donbasu u Ukrajini.

Borba protiv terorizma

Sporazumom iz Minska se nastoji okončati rat u ukrajinskoj regiji Donbas. Sporazum je sklopila trilateralna kontakt grupa za Ukrajinu, koju čine Ukrajina, Ruska Federacija i Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), uz posredovanje čelnika Francuske i Njemačke.

Merkel, Macron i Putin pozvali su nadležne institucije da intenziviraju kontakte i aktivnosti u okviru Normandijskog formata.

Troje čelnika su također razgovarali i o drugim međunarodnim pitanjima, uključujući borbu protiv terorizma.

Izvor: Agencije