Kim pozvao zvaničnike da poboljšaju život građana

Sjevernokorejski lider pozvao je zvaničnike da se fokusiraju na poboljšanje života građana u uvjetima ‘tmurne’ ekonomske situacije.

Ekonomija Sjeverne Koreje bila je pogođena višegodišnjim sankcijama (EPA)

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un pozvao je zvaničnike da se fokusiraju na poboljšanje života građana u uvjetima “tmurne” ekonomske situacije, izvijestili su u ponedjeljak sjevernokorejski državni mediji povodom obilježavanja godišnjice vladajuće stranke.

U Pjongjanu su u nedjelju održani umjetnički performansi, razne svečanosti i vatromet u znak proslave 76. godišnjice od osnivanja Radničke partije Koreje, ali nije bilo velike vojne parade koja se ponekad održavala u takvim prilikama, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Zemlja je suočena s “velikim zadacima koji imaju za cilj prilagođavanje i razvoj državne ekonomije” i postizanje ekonomskih ciljeva utvrđenih na nedavnim sastancima stranaka i vlada, rekao je Kim u govoru koji je prenijela državna novinska agencija KCNA.

“Jedini način za dinamično napredovanje, uprkos tmurnoj situaciji, je da se cijela Partija ujedini”, dodao je on.

Privilegije i povlašteni tretmani

Zvaničnici ne bi trebali željeti privilegije i povlašteni tretman i “uvijek bi trebali razmotriti da li njihov rad narušava interese ljudi ili izaziva nevolje drugima”, poručio je Kim.

Državni mediji su pokazali kako se Kim obraća u jednoj prostoriji punoj zvaničnika, bez vidljivog socijalnog distanciranja, maski i drugih mjera protiv COVID-19.

Ova zemlja nije prijavila nijedan slučaj zaraze korona virusom, ali je uvela stroga zatvaranja granica, ograničenja kretanja i druge mjere.

Ekonomija Sjeverne Koreje bila je pogođena višegodišnjim sankcijama zbog razvoja nuklearnih programa i programa naoružanja, a obline padavine i poplave su također uzele danak.

Izvor: Agencije