Ukrajinski predsjednik zatražio istragu o krijumčarenju vakcina

Volodimir Zelenski je naredio provjeru navoda jednog poduzetnika da su se državni dužnosnici u tajnosti vakcinisali protiv COVID-19 ilegalno uvezenim vakcinama.

Vladu kritiziraju zbog toga što nije nabavila vakcinu zapadne proizvodnje (EPA)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naredio je “što bržu provjeru” navoda jednog poduzetnika o tome da su se državni dužnosnici u tajnosti vakcinisali protiv COVID-19 ilegalno uvezenim vakcinama.

“Naredio sam sigurnosnim službama (…) da odmah provjere informacije o navodnom krijumčarenju u zemlju vakcina za korona virus”, rekao je on, dok Ukrajina još nije primila nijednu dozu službenim  putem, prenosi Hina.

“Ako je nekom doista palo na um da tajno uvozi vakcinu i prodaje je kršeći zakon, odgovor mora biti najoštriji moguć”, dodao je.

Kupit će kinesku vakcinu

Ukrajinski poduzetnik Mihajlo Brodski ustvrdio je ranije u srijedu da su neki zastupnici, a možda i premijer Denis Šmigal, nedavno primili Pfizer/BioNTechovu vakcinu u privatnoj klinici u glavnom gradu Kijevu.

Po njegovim riječima, vakcine su krajem decembra ilegalno uvezene u Ukrajinu čarter letom iz Izraela, za što su platili po 2.500 eura svaki, za dvije doze.

Premijer Šmigal objavio je da će se vakcinisati tek nakon dolaska odobrene vakcine i pošto ga prime najranjivije skupine.

Ukrajina, među najsiromašnijim evropskim zemljama, izvijestila je krajem decembra da će kupiti gotovo dva miliona doza kineske vakcine CoronaVac, ali nije navela kada je treba preuzeti.

Očekuje osam miliona doza

Vladu kritiziraju zbog toga što nije nabavila vakcinu zapadne proizvodnje, kao što je Pfizer-BioNTechova i Modernina, koje se smatra pouzdanijim.

Kijev se ujedno nada da će na proljeće primiti osam miliona doza vakcine zahvaljujući mehanizmu COVAX Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za pomoć najsiromašnijim zemljama.

Ukrajina, koja ima loš zdravstveni sistem, prijavila je u srijedu 1,09 miliona zaraženih korona virusom i 19.357 umrlih, na oko 40 miliona stanovnika.

Izvor: Agencije